Met Arubaan gehuwde geen vergunning nodig

ORANJESTAD — Buitenlanders die trouwen met een Arubaan, hebben straks – mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan – geen vergunning meer nodig. Deze nieuwe regeling gaat in wanneer de nieuwe Landsverordening toelating en uitzetting (LTU), die binnenkort naar het parlement gaat, wordt aangenomen.

Dit vertelt Kathleen Paskel, directeur van Dimas (Departamento Integracion, Maneho y Admision di Stranhero) vanochtend aan Amigoe. Volgens de directeur gaat het land hiermee terug naar een vergelijkbare situatie van vóór 2006, waarbij de LTU niet van toepassing was voor personen die gehuwd zijn met een Arubaanse burger. Wanneer de nieuwe LTU wordt aangenomen, zijn deze personen ‘van rechtswege’ toegelaten en hoeven dus geen vergunning meer te hebben. Wie vóór 2006 al met een Arubaan was getrouwd, heeft nu een speciale status waarbij ook geen vergunning nodig is. Deze status vervalt echter op 1 juli van dit jaar. Om te voorkomen dat personen met deze status, die nog niet genaturaliseerd zijn, vergunningsplichtig worden, heeft Dimas de regering gevraagd om vooruitlopend op de nieuwe LTU deze personen al ‘van rechtswege’ toe te laten. “En de regering is hiermee akkoord gegaan”, aldus Paskel. Ze vertelt dat het naar schatting om maximaal 3000 personen gaat. Dimas is bezig met voorbereidingen om deze groep onder meer via de media te informeren over de nieuwe wetgeving en de veranderingen voor hun verblijfsstatus.
 
Paskel vertelt dat de personen die ná 2006 getrouwd zijn met een Arubaan en nu een vergunning hebben, behoren tot de volgende groep die geïnformeerd gaat worden over de aanpassingen. Ten slotte krijgen personen die vanaf nu trouwen, informatie over de nieuwe regelgeving.K

Kortere doorloop
 
In de nieuwe LTU wordt verder de duur van het aanvragen van een vergunning verkort. Momenteel is er een wettelijke termijn van 12 weken, met de mogelijkheid tot verlenging van nog eens 12 weken. Paskel vertelt dat deze termijn al heel goed gehaald wordt. Zo’n 90 procent van de vergunningen worden binnen twaalf weken behandeld. 96 procent wordt binnen 24 weken behandeld. De nieuwe termijn wordt echter verkort tot 6 weken met een uitloopmogelijkheid van nog eens 4 weken. In totaal wordt de termijn dus van maximaal 24 weken, teruggebracht tot maximaal 10 weken. Op de vraag of Dimas hiervoor klaar is, antwoordt Paskel dat ze ‘goed op weg zijn’. “We kunnen nu al 72 procent van de vergunningen binnen 6 weken behandelen.”
 
Sinds vorig jaar heeft Dimas een nieuw systeem voor de behandeling van vergunningen. Voor die tijd kwamen aanvragen voor verschillende soorten vergunningen op één stapel terecht. De wachttijd kon hierdoor aanzienlijk oplopen. Sinds vorig jaar worden vergunningen voor bijvoorbeeld rentenieren door andere personen behandeld dan de aanvragen voor verlenging van een vergunning. “In aparte units wordt een vergunning van A tot Z behandeld”, legt Paskel uit. Deze manier van werken verbetert de efficiëntie enorm. Toch is het waarschijnlijk niet voldoende om te kunnen voldoen aan de termijn van de nieuwe LTU. Daarom gaat Dimas volgens Paskel de personele bezetting bekijken. “Mogelijk moeten we het aantal banen uitbreiden om aan de nieuwe normen te voldoen.”

De nieuwe LTU is al ruim twee jaar in de maak. Vorig jaar mei vertelde de verantwoordelijke minister Benny Sevinger (AVP) van Infrastructuur, Milieu & Integratie dat de wet bij de Raad van Advies lag en ‘binnen een maand tot anderhalve maand’ naar het parlement zou gaan. Uit betrouwbare bron weet Amigoe echter dat de Raad van Advies veel opmerkingen had en dat de wet op vele punten moest worden gewijzigd.

(Amigoe)

Vestiging Curaçao Hof van Justitie gesloten op vrijdag 3 juli 2020

WILLEMSTAD– De vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is op vrijdag 3 juli 2020, de dag na Dia di Bandera, gesloten. Het personeel heeft een arbeidstijdverkorting dag (ATV).

Universiteit van Curaçao start nieuwe opleiding International Hospitality & Tourism Management

WILLEMSTAD - De Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van de Universiteit van uraçao Dr. Moises da Costa Gomez start in augustus 2020 met een nieuwe opleiding: Bachelor in International Hospitality & Tourism Management.

Unanimous support for law to restore Statia democracy

THE HAGUE/STATIA--The Second Chamber of the Dutch Parliament on Tuesday unanimously approved the law proposal to phase out Dutch supervision and gradually restore democracy in St. Eustatius.