Voorwaardelijke straf voor Amerigo Thodé

WILLEMSTAD — De rechter acht bewezen dat Amerigo Thodé als Statenlid en lid van de Vaste Commissie Financiën van de Staten van 4 tot en met 19 september 2014 tijdens een radio-uitzending en een MFK-persconferentie opzettelijk vertrouwelijke informatie uit een besloten vergadering met het College financieel toezicht (Cft) publiekelijk heeft gemaakt.
 
Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 1400 gulden, te vervangen door 24 dagen cel en twee jaar proeftijd.
 
“De samenleving heeft er belang bij dat de bespreking van onderwerpen in de vaste commissies van de Staten niet in het openbaar plaatsvindt, bijvoorbeeld omdat het gaat over overleg over nog onvoldragen voorstellen en standpunten. Dit is een algemeen belang dat bescherming behoeft.”
 
Zijn advocaat Chester Peterson van Sulvaran & Peterson heeft eerder ter zitting aangevoerd dat hij moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging wegens een geslaagd beroep op overmacht, aangezien hij niet anders kon dan de informatie naar buiten brengen. De verdediging benadrukte dat het belang van de waarheid over het door de regering gevoerde beleid terzake de publieke middelen in dit geval zwaarder woog dan de wettelijke plicht tot geheimhouding. Echter het is niet aannemelijk geworden dat er sprake is geweest van een dermate zwaarwegend belang dat het voor Thodé gerechtvaardigd was om zijn plicht te schenden. Hij had ook alternatieven, aldus de rechter. Zo had hij Age Bakker om toestemming kunnen vragen.
 
 
Peterson gaat in beroep. “Volgens mij realiseert de rechter zich niet in welke samenleving ze woont en ook niet de omvang van haar vonnis. Ik denk het niet, maar als ze gelijk heeft, betekent dit dat het OM ook Pais en de leden Alison Manuel (die de foto heeft gemaakt), Marcolino Franco (Statenvoorzitter) en Hensley Koeiman (MAN-leider) moet vervolgen. Maar ja, het OM is niet-integer.”
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.