Gerecht spreekt faillissement uit van CDM

WILLEMSTAD - Bij vonnis van donderdag 2 februari 2017 heeft het gerecht te Curaçao het faillissement uitgesproken van NV Curaçaosche Dok Maatschappij (CDM).
 
Vervolgens heeft de rechter-commissaris bij beschikking toestemming gegeven aan de faillissementscurator tot verkoop van de activa van CDM aan Damen Shipyard Curaçao NV en CDM Holding NV.
 
Zoals uit de beschikking blijkt, is deze activatransactie voorafgaand aan het faillissement voorbereid en door de beoogde curator getoetst in het kader van een zogenaamde 'pre-pack'. 
 
Volgens de beschikking moet worden aangenomen dat de schade door het faillissement voor in het bijzonder de werknemers en schuldeisers van CDM door de transactie met Damen substantieel beperkt wordt. De 378 werknemers van dok behouden hun werk en de curator ontvangt gelden waarmee ook de concurrente schuldeisers gedeeltelijk betaald zullen kunnen worden.
 
De rechter-commissaris overweegt ondermeer dat een pre-pack een nuttig instrument kan zijn om het doorgaans optredende nadeel voor schuldeisers, werknemers en derden als gevolg van een faillissement te beperken en “een bedrijf te redden”. Volgens de beschikking wijzen de gegevens met betrekking tot de gedurende de laatste twintig jaar op Curaçao beëindigde faillissementen van rechtspersonen (circa 400 stuks) uit dat het bij een reguliere faillissementsafwikkeling slechts bij hoge uitzondering tot enige vorm van doorstart komt en dat uitkering aan concurrente schuldeisers, hoe gering ook, een zeldzaamheid is. Het gros van de faillissementen eindigt in een liquidatie van de onderneming, waarna de opbrengsten niet of nauwelijks toereikend blijken te zijn voor de voldoening van de faillissementskosten. De door de curator begeleide doorstart van het Dok beoogt waardeverlies en schade zoveel mogelijk te voorkomen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.