Vrijspraak voor ex-minister Shigemoto in Piranha-zaak

PHILIPSBURG - In de zogenaamde 'Piranha-zaak' tegen voormalig minister van Financiën Hiro Shigemoto heeft het Gerecht in Philipsburg Shigemoto vandaag vrijgesproken.

 

Shigemoto stond in deze zaak terecht voor fraude, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen, samen met de directeur van Global Advisory Services (GAS) BV Roberto Antonio Gibbs.

Gibbs werd verdacht van het plegen van frauduleuze transacties in verband met het rekruteren van personeel voor diverse overheidsafdelingen, wat het Land St. Maarten naar verluidt 233.054 gulden zou hebben gekost.

Shigemoto werd ervan beschuldigd de fraude mogelijk te hebben gemaakt en was daarmee in overtreding van de Comptabiliteitswet, vanwege wangedrag als ambtenaar in verband met de betaling van vervalste facturen.

Piranha-onderzoek

Het Piranha-onderzoek startte in maart 2011, nadat toenmalig hoofd Financiën Bas Roorda een klacht indiende. De landsrecherche startte in november 2011 een onderzoek. Gibbs werd gearresteerd in verband met deze zaak op 3 december 2012. Shigemoto werd op 17 december 2012 aangehouden en na zeven dagen weer vrijgelaten. Het onderzoek werd in juni 2013 afgesloten, waarna vorig jaar diverse regiezittingen volgden.

Shigemoto was minister van Financiën van 10 oktober 2010 tot mei 2012, als lid van de door de UP geleide regering. Daarvoor was hij adjunct-directeur en later secretaris-generaal bij het departement van Financiën.

 
De fraude betreft rekeningen van GAS BV in verband met de werving van hoog gekwalificeerd personeel voor de overheid en voor een eenjarig, door Usona gefinancierd, project om personeel voor de nieuwe Belastingdienst te werven.
 
In juli 2009 stemde het Bestuurscollege in met de benoeming van GAS BV als partner voor het Belastingdienst-project, op aanbeveling van Shigemoto. Volgens hem was het niet nodig om een openbare aanbesteding te houden omdat Gibbs' bedrijf de enige gekwalificeerde partij was.
 
 
Rechter Maria Paulides verklaarde vandaag de tenlaste gelegde feiten niet bewezen en sprak Shigemoto daarvan vrij.
 
Tegen medeverdachte Roberto Antonio Gibbs, directeur van Global Advisory Services, eiste het OM 12 maanden en een boete van 233.000 gulden. Rechter Paulides sprak ook hem vrij.
 

 

Hiro Shigemoto werd in deze zaak bijgestaan door zijn raadsman Jairo Bloem Van Bloem, Bonapart & Aardenburg. Roberto Gibbs werd bijgestaan door Richard Gibson Jr. van Gibson & Associates. Het Openbaar Ministerie werd vertegenwoordigd door officieren van justitie Noordzij en van der Wulp.

 

 

Vonnis in strafzaak Shigemoto 100.00508/12 d.d. 28 mei 2015

 

Vonnis in zaak Gibbs 100.00478/12 d.d. 29 mei 2015

 

Related articles:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.