Koninkrijk sluit samenwerkingsovereenkomst met Venezuela

Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben een overeenkomst gesloten met Venezuela ter verdieping van de politieke en economische samenwerking.
 
Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) tekende de overeenkomst in Caracas, samen met minister-president Eman van Aruba en minister-president Hodge van Curaçao.
 
Timmermans: 'Alle vier de landen van het Koninkrijk willen de banden met Venezuela aanhalen. Wij willen een brug zijn tussen Europa en Latijns Amerika. En omgekeerd. Er schuilt een enorm potentieel in onze relaties, maatschappelijk, politiek en economisch. Dit bezoek is een belangrijke eerste stap.'
 
De vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden zijn nauw verbonden met Venezuela. Venezuela is het grootste buurland van het Koninkrijk. Aruba en Curaçao liggen vlak voor de kust van Venezuela. Over en weer zijn er uitgebreide handelsbetrekkingen en familierelaties. In Nederland wonen circa 4500 Venezolanen; ongeveer 1500 Nederlanders wonen in Venezuela.
 
In de overeenkomst zijn onder meer afspraken gemaakt over intensivering van de samenwerking op gebied van landbouw, watermanagement, milieu en energie. Vanuit Venezuela is er vraag naar kennis en technologie op gebied van bloemen- en aardappelteelt. Shell heeft technologie in huis  die de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA goed kan gebruiken. Venezuela heeft een van de grootste olievoorraden ter wereld.
 
Timmermans finaliseerde ook een verdrag van het Koninkrijk met Venezuela over vluchten van staatsvliegtuigen en militaire toestellen door het internationale luchtverkeersgebied van Venezuela. Dit deed hij door de notificatie van de Nederlandse ratificatie officieel te overhandigen aan de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Elias Jaua.
 
Timmermans reist door naar Aruba, Curaçao en Sint Maarten voor een kennismakingsbezoek. Als Koninkrijksminister is hij verantwoordelijk voor het buitenlands beleid van gehele Koninkrijk, inclusief de Caribische landen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.