Twee lokale banken op Anguilla overgenomen

THE VALLEY — De Eastern Caribbean Central Bank (ECCB) heeft deze week het voorlopige beheer overgenomen van de twee grootste, lokale banken op Anguilla, te weten Caribbean Commercial Bank (CCB) en de National Bank of Anguilla Ltd (NBA).
 
Het gekozen staatshoofd Hubert Hughes heeft hier gisteren een officiële reactie op gegeven. Website Caribseek meldt dat Hughes en de regering al geruime tijd de zorgen delen over de operaties van de twee bovengenoemde banken, die samen verantwoordelijk zijn voor 76.7 procent van de totale activa in de bankensector.
 
De globale economische en financiële crisis heeft grote impact op de belangrijkste sectoren van Anguilla, het toerisme en de bouw. En dit is weer van grote invloed op leningen die binnen deze sectoren worden verstrekt.
 
De banken zagen zich geconfronteerd met een aantal uitdagingen, waaronder slechte winstontwikkeling, dalende activa, hoge niveaus van non-performing kredieten, zwak bestuur en het onvermogen van het bankmanagement om deze situatie te keren.
 
Na rijp beraad zijn de ECCB, de Monetaire Raad en het ministeriële Subcomité voor Bankentoezicht en op voorstel van de regering van Anguilla, is besloten een beroep te doen op een artikel in de ECCB Agreement Act 1983.
 
Het is geen lichtvaardige stap, en het is genomen na uitgebreide discussie met de Foreign and Commonwealth Office van de Britse regering.
 
Het beheer van de twee lokale banken wordt uitgevoerd door professionals van ECCB, IMF en de Wereldbank en regionale bankexperts. De dagelijkse activiteiten van de banken worden uitgevoerd door het huidige personeel van de respectievelijke banken. Binnen het management en de Raad van Toezicht zullen wel enige wisselingen plaatsvinden. Onder leiding van de ECCB moet de situatie weer naar normaal worden hersteld.
 
De Regering van Anguilla en de ECCB blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat de desbetreffende maatregelen die worden getroffen de belangen van spaarders en schuldeisers van de CCB en de NBA beschermen. De regering is vastbesloten om de veiligheid en soliditeit van het bankwezen in Anguilla te beschermen en steunt ECCB in haar inspanningen.
 
De drie cruciale beleidsterreinen op dit moment zijn de economische groei, de financiële stabiliteit en fiscale stabiliteit. De laatste twee kunnen niet plaatsvinden zonder economische groei. De regering van Anguilla is dan ook van plan om gesprekken met de Britse regering te voeren over investeringen en een ontwikkelingsprogramma voor de economie op termijn te initiëren.
 
Als Chief minister en minister van Financiën herkende Hughes al in 2010 de fundamentele zwakheden van de economie op Anguilla, vooral met betrekking op twee van de belangrijkste toeristische projecten, namelijk het Cap Juluca Resort-project en het Golfbaan Resort. Als minister probeerde hij investeringen in andere cruciale gebieden te bewerkstelligen voor uitbreiding van de toeristische producten van Anguilla, zoals de jachthavens. Maar het eiland heeft ook investeringen nodig op terreinen als de infrastructuur van lucht-en zeehaven en ontwikkeling van de wegen. Dit kan niet gebeuren als de betrekkingen tussen tussen Anguilla en de Britse regering niet goed zijn, waarvan in het verleden wel sprake was. De nieuwe gouverneur van het eiland, Christina Scott, heeft reeds verklaard dat haar prioriteit economisch herstel van Anguilla is.
 
Als laatste deed Hughes een beroep op de burgers van Anguilla op hun begrip, geduld en steun, terwijl de regering werkt aan het oplossen van de problemen.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.