Bedrijven lenen opnieuw miljarden minder via bank

NETHERLANDS - Bedrijven in de eurozone blijven bijzonder terughoudend met kredietaanvragen. In juli hebben ondernemingen opnieuw miljarden minder krediet opgenomen bij hun banken. 
Tegelijkertijd houden ze steeds grotere kasvoorraden bij diezelfde banken aan.
 
Uit de vandaag door de ECB gepubliceerde cijfers over de geldgroei in de eurozone blijkt dat de netto kredietverlening aan bedrijven in de eurozone met 3,7% op jaarbasis daalde. In juni bedroeg de daling nog 3,2%.
 
In een reactie stelt Martin van Vliet van ING dat het cijfer 'serieuze vraagtekens doet plaatsen over de kracht van het beginnende herstel in de regio'.
 
Het uitstaande krediet bij het bedrijfsleven bedroeg vorige maand €4424 mrd, €19 mrd minder dan in juni. Vergeleken met de eerste maand van 2012 staat er maar liefst 290 mrd minder krediet uit bij de ondernemingen.
 
De zwakke kredietverlening is volgens economen een functie van zowel een beperkt aanbod als een beperkte vraag. Dat laatste blijkt ook uit het ECB-cijfer over hoeveel geld bedrijven op deposito plaatsen.
 
In juli ging dat om €15 mrd, waardoor de totale, bij banken gestalde kasvoorraden, tot een recordomvang van €1659 mrd aangroeiden, een stijging van 5,7% op jaarbasis. In juni bedroeg die toename nog 5,3%.
Huishoudens
Bij de huishoudens hadden banken in de eurozone in juli in totaal voor €5229 mrd aan krediet uitstaan, €5 mrd minder dan in juni. Hun deposito's bij de banken liepen vorige maand met €17 mrd op tot €5390 mrd.
 
Per saldo lag de kredietverlening aan de private sector, bedrijven en huishoudens bij elkaar, vorige maand 1,9% lager dan in juli 2012. Zo groot is de daling nooit eerder uitgevallen. Bovendien is de afname de vijftiende op rij. Daarmee is de langste krimp van de kredietverlening ooit weer met een maand verlengd.
 
Onlangs stelde ECB-president Mario Draghi dat de kredietverlening achterloopt op het economische herstel. Econoom Annamaria Grimaldi van Intesa Sanpaolo verwacht dat bedrijven vanaf november weer zullen aankloppen bij hun bank, althans in Duitsland. 'In Italië en Spanje is het veel onzekerder. Daar hangt het af van de dynamiek van het deleveragingsproces en kan het wel wat langer duren', zei ze tegen persbureau Bloomberg.
 
De groei van de geldhoeveelheid in de eurozone viel in juli licht lager uit. De M3-geldgroei, die de ECB als een van de indicatoren ziet voor de toekomstige inflatieontwikkeling, zwakte af van 2,4% in juni naar 2,2% in juli.
 
(Fd)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.