Koninkrijk gaat MoU tekenen met Dominicaanse Republiek

PHILIPSBURG — Een Memorandum of Understanding (MoU) van het Koninkrijk, waarin samenwerking op verschillende gebieden wordt opgenomen, zal binnenkort getekend worden met de Dominicaanse Republiek.
 
Enkele onderdelen van het memorandum werden gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De persconferentie werd gezamenlijk gehouden door premier Marcel Gumbs van St. Maarten en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, die op bezoek was in het Caribische deel van het Koninkrijk.
 
De premiers van Aruba, Curaçao en St. Maarten zullen op een nog nader te bepalen datum naar de Dominicaanse Republiek afreizen voor de officiële ondertekening van het MoU. De laatste details van de concept-overeenkomst worden op dit moment uitgewerkt. Aanvullend op het MoU van het Koninkrijk heeft elk van de drie landen de mogelijkheid om rechtstreeks bilaterale overeenkomsten, die specifiek voor het betreffende land van belang zijn, uit te werken en te tekenen met de Dominicaanse Republiek. Gumbs stelde dat er al concept-overeenkomsten met specifieke punten klaarliggen, die de afzonderlijke landen met de Dominicaanse Republiek willen tekenen.
 
Op dit moment bekijken de verschillende ministeries van de drie landen het concept-MoU en kunnen zij nog commentaar leveren op de inhoud. Het MoU omvat onder meer samenwerking op het gebied van cultuur, educatie, economie en handel, landbouw, watermanagement inclusief havens en maritieme logistiek, innovatie, technologie, milieu, de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven, toerisme en gevangenentransport.
 
Gumbs verwacht dat de overeenkomst binnen twee tot drie weken klaar zal zijn, waarna de premiers van de drie landen met goedkeuring van de Rijksministerraad naar de Dominicaanse Republiek zullen gaan voor de officiële ondertekening.
 
Tijdens zijn bezoek aan St. Maarten gisteren had Koenders ontmoetingen met gouverneur Eugene Holiday, parlementsvoorzitter Lloyd Richardson, de vicevoorzitters van het parlement en de ministerraad. Koenders zei dat het zijn eerste bezoek aan het eiland was als minister van Buitenlandse Zaken en noemde de besprekingen die hij had gehad zeer succesvol.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.