Concept Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Aruba 2019 openbaar

ORANJESTAD - Vanaf 15 januari 2019 ligt het concept van het ruimtelijk ontwikkelingsplan voor Aruba ter inzage. Het ROP bestaat uit een plan en een toelichting met een (beleids)plankaart.
 
Het ROP is een beleidsdocument dat de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid voor de komende (10) jaren vastlegt. Hoewel afwijkingen mogelijk zijn, zal dat alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen.
 
Uit het ROP blijkt dat Aruba inzet op meer aandacht voor een balans tussen economische en toeristische ontwikkeling en natuur. De bescherming en aanwijzing van natuurgebieden wordt versterkt en de ontwikkeling van toeristische accommodaties wordt afgeremd. Daarbij is het beleidsvoornemen om erfpachtgronden en huurgronden waar mogelijk terug te nemen en alleen opnieuw uit te geven voor hoogwaardige toeristische ontwikkelingen en landbouw.
 
Tevens is vanaf 1 januari 2019 via een voorbereidingsbesluit een aanlegvergunningstelsel van kracht geworden. Daardoor is voor activiteiten en ontwikkelingen een aanlegvergunning nodig, hetgeen geplande ontwikkelingen in de weg kan staan. Tevens is in de plantoelichting op het ROP opgenomen dat bouwvergunningaanvragen voor vergunningplichtige hotel- en logementsaccommodaties worden aangehouden.
 
Het is tot 15 maart 2019 mogelijk zienswijzen in te dienen met betrekking tot het concept ROP. Dat kan van belang zijn indien ontwikkelingsmogelijkheden lijken te worden beperkt door het ROP.
 
Naar verwachting zal dit jaar tevens een Ruimtelijk Ontwikkelingsplan met Voorschriften (ROPV) worden vastgesteld. Een ROPV biedt een strikt kader voor ruimtelijke ontwikkelingen in lijn met het ROP. Zodra het concept van het ROPV bekend is, zullen wij dit via onze website kenbaar maken.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.