Grootschalige opsporing zaak wijlen Helmin Wiels

WILLEMSTAD - Zoals reeds aangegeven tijdens de persconferentie van 5 mei jl., haalt het Korps Politie Curaçao en Justitie alles uit de kast om de moord op parlementslid Helmin Wiels op te lossen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van structuren die ook internationaal tot ‘ best practice’ in de opsporingspraktijk behoren, zo bericht het Openbaar Ministerie Curaçao.

 
Zo is er een Team Grootschalig Opsporing (TGO) opgezet, waarin rechercheurs van de lokale politie en van het Recherche Samenwerkingsteam zeer nauw en effectief samenwerken. Deze rechercheurs staan onder leiding van een teamleider van het Korps Politie Curaçao en een Officier van Justitie. Deze Officier van Justitie wordt weer bijgestaan door twee collegas voor forensische expertise en informatie voorziening. Het TGO wordt op zijn beurt aangestuurd door een stuurgroep bestaande uit de Hoofd Officier van Justitie, de Korpschef van het Korps Politie Curaçao en de Teamchef Recherche Samenwerkingsteam. 
 
Naast dit geheel, is er een zogenoemd “Tegenspraak Team” opgezet bestaande uit een Officier van Justitie en twee  ervaren rechercheurs. Doel van dit team is het kritisch volgen en toetsen van de opsporingsmethoden en – technieken om ‘groepsdenken’ en ‘tunnelvisie’ te voorkomen.
 
Verder wordt vanuit de zijde van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ook ondersteuning geboden, onder andere bij het verrichten van de obductie (sectie).
 
De twee op dinsdag 7 mei jl. aangehouden verdachten respectievelijk V.S.M., 27 jaar en H.D.M., 19 jaar, beide geboren op Curaçao zullen op vrijdag 10 mei aanstaande geleid worden voor de Rechter-commissaris.

Minister Dekker kondigt nieuw wetsvoorstel mediation aan

DEN HAAG - Minister Dekker (Rechtsbescherming) kondigt aan met een nieuw wetsvoorstel te komen om de mediationmarkt te reguleren. Hij wil onder meer een register voor beëdigde mediators invoeren.

Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaanden

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefening op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduikster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaanden zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtshof.

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.