6 aanhoudingen in Nederland in verband met "slingshot" uit Curaçao

Het Cargo Harc Team Schiphol, een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marechaussee, Douane en FIOD heeft vorige maand 6 verdachten aangehouden in een onderzoek naar internationale handel in cocaïne. Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.
 
De aangehouden personen zijn 5 mannen en 1 vrouw in de leeftijd variërend van 35 jaar tot 59 jaar en zijn afkomstig uit Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam. 4 Van de aangehouden verdachten zitten nog vast. 
 
Zij worden verdacht van voorbereidingshandelingen gericht op de invoer van cocaïne, handel in en bezit van cocaïne, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Drie van hen worden daarnaast ook verdacht van het voorhanden hebben van vuurwapens.
 
De organisatie wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 500 kilo cocaïne. Deze partij cocaïne was verstopt in een kermisattractie, t.w. in de holle armen van een zogenoemde slingshot, een bal die met elastieken de lucht wordt ingeschoten. Deze partij was per boot vanaf Curaçao naar Nederland verscheept en werd in april 2016 door de Douane in de Rotterdamse haven onderschept. De partij vertegenwoordigde een straatwaarde van 15 miljoen euro. 
 
Tijdens verschillende actiedagen in september en oktober zijn in de regio’s Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam en op Curaçao doorzoekingen verricht op 12 locaties. Het ging om doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden. Op Curaçao is samengewerkt met het Recherche Samenwerking Team. In totaal werd tijdens deze actiedagen beslag gelegd op 13 kilo cocaïne, cash geld ter waarde van ruim 1,1 miljoen euro en 7 personenauto's. Verder werden 6 vuurwapens met munitie aangetroffen.
 
Bij de doorzoekingen werden Advanced Search Teams van het Ministerie van Defensie ingezet. Deze teams zijn onder andere gespecialiseerd in het zoeken naar verborgen ruimtes. In een woning in Zoetermeer werd in een verborgen ruimte ruim 400.000 euro cash aangetroffen. In een andere woning werden ook grote geldbedragen aangetroffen op diverse ongebruikelijke plaatsen zoals in de meterkast en de schuur.
 
Het onderzoek wordt voortgezet. De 2 verdachten die niet meer vastzitten, gelden nog wel als verdachten in dit onderzoek. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.
 
Bron: OM Noord Holland
Foto: Slingshot uit Curaçao in 2016 in beslag genomen in de haven van Rotterdam

Signing legal status of police declared invalid

PHILIPSBURG–Members of the different labour unions were updated about the approved 2019 budget during an informative meeting on Monday, July 8, held by the unions Nationale Algemene Politie Bond (NAPB), Windward Islands Civil Service Union/Private Sector Union (WICSU/PSU) and Algemene Bond van Overheidspersoneel (ABVO) for all members.

Minister Andin Bikker van Aruba bezoekt Hof van Justitie op Curacao

WILLEMSTAD - Minister van Justitie en Immigratie van Aruba, Andin Bikker, heeft donderdag 11 juli een bezoek gebracht aan het Hof in Curaçao. Hij werd daarbij vergezeld door Adviseur Algemene en Juridische Zaken Milko Baiz.

Nederland grijpt in op Curacao middels aanwijzing

Aanwijzing en onderlinge regeling moeten Curaçao er financieel bovenop helpen
DEN HAAG/WILLEMSTAD - De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een besluit tot een aanwijzing aan de regering van Curaçao genomen.