Onderzoek goudsmokkel van Venezuela naar Curacao en Aruba

WILLEMSTAD - Curaçao exporteert jaarlijks voor een half miljard dollar aan goud dat grotendeels vanuit Venezuela wordt gesmokkeld, dat blijkt uit onderzoek.
 
Kamerlid Ronald van Raak pleit voor politieonderzoek: ,,Kennelijk werken de eilanden als witwasmachine voor illegaal goud.”
 
De economische crisis in Venezuela trekt gelukszoekers naar mijnbouwgebieden in de jungle. Ze delven er goud en diamanten, maar veroorzaken enorme milieuschade. Ze ploegen het oerwoud om en zorgen voor vergiftiging van het grondwater met kwik.
 
,,Ze richten een milieuramp aan die eeuwen kost om te herstellen”, zegt de Nederlandse onderzoeksjournalist Bram Ebus, die onderzoek deed naar de illegale mijnbouw in Venezuela. Ebus kwam erachter dat goud op grote schaal wordt gesmokkeld naar Curaçao (en Aruba). De oud-generaal Cliver Alcalá vertelde hem dat hier tientallen vliegtuigen mee gemoeid zijn. ,,Volgens Alcalá krijgen ze hulp van het Venezolaanse leger, dat de toestellen van de radar haalt.”
 
Het gisteren gepubliceerde onderzoek van Ebus, gefinancierd door het Pulitzer Center on Crisis Reporting, kon niet actueler. Sinds een week heeft Venezuela de grens met de Aruba, Bonaire en Curaçao geblokkeerd, onder meer vanwege de illegale uitvoer van waardevolle goederen als goud en koper.
 
Grootste exportproduct
Dat Curaçao massa’s goud doorvoert, lijdt geen twijfel. Goud is na ruwe olie het grootste exportproduct van het land. Jaarlijks wordt voor ongeveer een half miljard dollar uitgevoerd, blijkt uit cijfers van het Observatory of Economic Complexity (OEC). Maar wie in dezelfde index de grootste importproducten van Curaçao opzoekt, komt daar geen goud tegen . ,,Hoogst opmerkelijk”, vindt SP-Kamerlid Ronald van Raak. ,,Er wordt namelijk geen goud op het eiland gewonnen.”
 
De Centrale Bank van Curaçao noemt de cijfers van het OEC accuraat. ,,Er is vooral sprake van doorvoer. Het goud komt niet echt Curaçao binnen, zodat het niet echt als import wordt geregistreerd”, aldus een statement in het Antilliaans Dagblad. Volgens de Centrale Bank vindt Venezolaans goud zijn weg naar het buitenland via de vrijhandelszones op Curaçao.
 
Geen toezicht
Ronald van Raak wil weten wie in die vrijhandelszones controleert of het goud een legale afkomst heeft. ,,Ik ben bang dat niemand dat doet”, aldus Van Raak. ,,Toezicht wordt op de eilanden praktisch niet uitgevoerd. Dat geldt ook voor illegale belastingconstructies en de gokindustrie.”
 
Volgens het Kamerlid moet er politieonderzoek komen naar de goudhandel op Curaçao en Aruba. ,,Kennelijk werken de eilanden als witwasmachine voor illegaal goud. We hebben het Recherche Samenwerkingsteam (RST) om fout geld op de eilanden te volgen. Dit lijkt me typisch een voorbeeld van foute geldstromen.”
 
Ook onderzoeksjournalist Ebus is van mening dat onderzoek nodig is naar de smokkel van Venezolaans goud naar Curaçao en Aruba. ,,Hier gaat zo’n enorme milieuschade achter schuil. De verantwoordelijkheid daarvoor strekt verder dan Venezuela alleen. Het is eenzelfde principe als met de bloeddiamanten. Ook de afnemer moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”
 
Bron: AD

Aruba keeps border with Venezuela shut

ORANJESTAD - While Venezuela reopened its borders with Brazil and Aruba, the latter’s government did not find the timing “opportune” and kept the current trade and travel ban in place for now.

Blokhuis naar Caribisch Nederland om preventieakkoord te ondertekenen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) brengt van maandag 13 mei tot en met donderdag 16 mei een bezoek aan Caribisch Nederland. Blokhuis gaat het Caribisch Sport- en Preventieakkoord voor Sint Eustatius en Bonaire ondertekenen. Ook bezoekt hij verschillende organisaties die werken aan preventie en sport.

Venezuela reopens borders with Brazil and Aruba

ORANJESTAD/CARACAS - Venezuela is reopening its borders with Brazil and the Caribbean island of Aruba, Venezuela's Economy Vice President Tareck El Aissami said on Friday.