DRUM-zaak Bonaire van start, zaak tegen Rachijt S. aangehouden

KRALENDIJK - Op Bonaire is woensdagmorgen 14 maart 2018 kort na 9 uur het hoger beroep begonnen in de zaak ‘DRUM’. Het is de zaak waarbij een gewapende overval plaatsvond in een woning in de wijk Sabadeco Shores op 17 augustus 2016.
De politie werd gewaarschuwd en bij de confrontatie met de overvallers schoot een van hen politie-agent Ferry Bakx dood. In juni 2017 werden alle 7 verdachten veroordeeld door het Gerecht in Eerste Aanleg. Zes van hen waren voor de overval uit Venezuela overgekomen. De schutter kreeg 19 jaar gevangenisstraf opgelegd, de andere betrokkenen tussen de 12 en 20 jaar.
 
Eén van de veroordeelde verdachten, Rachijt S. uit Bonaire, kreeg voor zijn organiserende rol 20 jaar cel en heeft voor de rechtszitting aangegeven zijn hoger beroep te willen intrekken. De Advocaat-generaal (AG) van het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem vanmorgen ter rechtszitting gevraagd hier nog eens goed over na te denken. De AG vond de beslissing onverantwoordelijk aangezien Rachijt vanmorgen niet in aanwezigheid was van een advocaat. Het Hof was het met de AG eens en wil op 17 mei tijdens een 'proforma-zitting' horen of Rachijt nog steeds van mening is dat hij zijn hoger beroep wilt intrekken. Hij moet op advies van de AG maar nogmaals met zijn advocaat in overleg.
 
Het Hof heeft voor het hoger beroep tegen de resterende vijf Venezolanen 3 dagen uitgetrokken. Het onderzoek ter rechtszitting ging uiteindelijk, ruim na 10 uur, van start met het horen van de eerste verdachten.
 
Rachijt S. komt later vandaag of morgen nog in beeld aangezien de advocaten van de overige verdachten hem hebben opgeroepen als getuige in de zaken tegen de vijf Venezolanen.
 
 
 
 
 
De vonnissen:
 
 
 

Celebration 75th Anniversary Consulaire Corps CuraƧao

WILLEMSTAD - On the 22nd of April 1944, during World War II, the Consulaire Corps Curaçao was born. The 75th anniversary of the Corps was celebrated with a reception on 23 May 2019. The Governor of Curaçao, the Prime Minister, members of the Corps and many other dignitaries were present.

UoC neemt afstand van publicaties over weg door mangrovebos

WILLEMSTAD - De Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) neemt afstand van de publicaties die gisteren en vandaag in de media zijn verschenen betreffende studenten van de UoC, over de weg die de overheid wil aanleggen dwars door de mangrovebossen bij Rif.

OM seponeert zaak tegen Steven Martina

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek tegen de voormalig Minister van Economische ontwikkeling, Dr. Ir. Steven Martina afgerond en besloten de zaak onder voorwaarden te seponeren.