DRUM-zaak Bonaire van start, zaak tegen Rachijt S. aangehouden

KRALENDIJK - Op Bonaire is woensdagmorgen 14 maart 2018 kort na 9 uur het hoger beroep begonnen in de zaak ‘DRUM’. Het is de zaak waarbij een gewapende overval plaatsvond in een woning in de wijk Sabadeco Shores op 17 augustus 2016.
De politie werd gewaarschuwd en bij de confrontatie met de overvallers schoot een van hen politie-agent Ferry Bakx dood. In juni 2017 werden alle 7 verdachten veroordeeld door het Gerecht in Eerste Aanleg. Zes van hen waren voor de overval uit Venezuela overgekomen. De schutter kreeg 19 jaar gevangenisstraf opgelegd, de andere betrokkenen tussen de 12 en 20 jaar.
 
Eén van de veroordeelde verdachten, Rachijt S. uit Bonaire, kreeg voor zijn organiserende rol 20 jaar cel en heeft voor de rechtszitting aangegeven zijn hoger beroep te willen intrekken. De Advocaat-generaal (AG) van het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem vanmorgen ter rechtszitting gevraagd hier nog eens goed over na te denken. De AG vond de beslissing onverantwoordelijk aangezien Rachijt vanmorgen niet in aanwezigheid was van een advocaat. Het Hof was het met de AG eens en wil op 17 mei tijdens een 'proforma-zitting' horen of Rachijt nog steeds van mening is dat hij zijn hoger beroep wilt intrekken. Hij moet op advies van de AG maar nogmaals met zijn advocaat in overleg.
 
Het Hof heeft voor het hoger beroep tegen de resterende vijf Venezolanen 3 dagen uitgetrokken. Het onderzoek ter rechtszitting ging uiteindelijk, ruim na 10 uur, van start met het horen van de eerste verdachten.
 
Rachijt S. komt later vandaag of morgen nog in beeld aangezien de advocaten van de overige verdachten hem hebben opgeroepen als getuige in de zaken tegen de vijf Venezolanen.
 
 
 
 
 
De vonnissen:
 
 
 

NAGICO respects arbitrators’ decision

PHILIPSBURG--NAGICO Insurances Chairman Imran McSood said on Thursday that the company accepts the decision of the arbitrators in the case involving Princess Juliana International Airport (PJIA).

Dutch Princess Christina, sister of Beatrix, dies at age 72

THE HAGUE--Princess Christina, youngest sister of former Dutch queen Beatrix, has died of cancer at the age of 72. The announcement was made on Friday morning by the Government Information Service RVD.

Negotiations on Oyster Pond border to commence late 2019

THE HAGUE--The actual negotiations regarding the St. Maarten/St. Martin border, including the Oyster Pond area, are expected to start at the end of 2019, confirmed Dutch Kingdom Minister of Foreign Affairs Stef Blok on Thursday.