Justitie Curacao achter plunderaars en brandstichters aan

WILLEMSTAD - Op woensdag 24 juni 2020 liep op Curaçao een manifestatie uit op plunderingen, vernielingen en brandstichting. Tijdens de ongeregeldheden zijn er meerdere (34 man op de 24ste juni en 21 man op de 25ste juni) verdachten aangehouden.
 
Deze hebben zich onder andere schuldig gemaakt aan het aanrichten van vernielingen, brandstichting en diefstal. Het Korps Politie Curaçao (KPC), het Openbaar Ministerie (OM) en het Recherche Samenwerkingsteam (RST) hebben de krachten gebundeld om ook andere verdachten te identificeren om hen strafrechtelijk te vervolgen. Het moet voor een ieder duidelijk zijn dat misdaad niet mag lonen.
 
In de middag van 24 juni 2020 drongen tal van plunderaars verschillende winkelpanden binnen met als doel diefstal te plegen en voorraden mee te nemen. Veel van deze plunderingen zijn gefilmd/opgenomen door onder andere straatcamera’s of door burgers die deze video’s later op sociale media hebben gedeeld. Ook de gezichten van de plunderaars zijn duidelijk op beeld te herkennen. Deze beelden zullen door de politie bestudeerd worden en ook verspreid worden om zo te achterhalen wie deze plunderaars zijn. Vooralsnog zullen beelden van verdachten getoond worden op een zodanig manier dat hun gehele gezicht niet duidelijk in beeld verschijnt.
 
De politie doet een dringende oproep aan deze personen die zich schuldig hebben gemaakt aan de vernielingen en plunderingen om zich vrijwillig te melden bij de politie en de door hun weggenomen spullen naar de politie mee te nemen. Voor deze personen zal naar een gepaste afdoening van de zaak gekeken worden.
 
Personen die geen gehoor geven aan het verzoek zich te melden en worden opgespoord zullen aanzienlijk zwaarder bestraft worden. De politie gaat in overleg met het OM ook over tot het verspreiden van volledige beelden van de verdachten. De kans is dan groot dat deze personen strafrechtelijk vervolgd zullen worden. Er vinden thans gesprekken plaats met het Gerecht in Eerste Aanleg om deze zaken met prioriteit af te handelen in zogeheten snelrechtzittingen.
 
Tot slot doen KPC, RST en OM een oproep aan burgers die getuigen zijn geweest van plunderingen, brandstichting en/of vernielingen, daar opnames van hebben, of die op de hoogte zijn van mogelijke intellectuele daders, om dit te melden bij de politie. Dit kan onder andere via het anonieme nummer 108. Het is ook mogelijk om via de appnummer 5242480 opgenomen video’s of foto’s van de gebeurtenissen te uploaden.
 
Deze informatie is ook geldig voor soortgelijke gebeurtenissen die ook na de 24ste juni hebben plaatsgevonden.

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.