Zes tolken beschikbaar voor behandeling strafrechtzittingen BES

KRALENDIJK - In de EXTRA van 24 augustus kwamen twee (strafrecht) advocaten en een tolk aan het woord. In het artikel werd aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de tolken tijdens strafrechtzittingen. De problematiek was ook al bekend bij het Openbaar Ministerie (OM).
 
Net als mr. Van Lieshout en mr. Winkel acht het OM het van groot belang dat er bij strafrechtzittingen goede tolken aanwezig zijn.
 
Tussen het Hof en het OM zijn er afspraken gemaakt over de planning en afdoening van strafzaken, waaronder het oproepen van tolken. Het oproepen van tolken ten behoeve van de strafrechtzittingen op Sint Eustatius en Saba is de verantwoordelijkheid van de vestiging van het Hof op Sint Maarten, maar het OM is verantwoordelijk als het gaat om strafzittingen op Bonaire.
 
Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens stelt dat iedere verdachte het recht heeft om zich kosteloos te doen bijstaan door een tolk, indien hij de taal die ter terechtzitting wordt gebezigd niet verstaat of niet spreekt. Tijdens een strafrechtzitting dient er dan ook een tolk aanwezig te zijn in een voor de verdachte begrijpelijke taal. 
 
In Europees Nederland geldt sinds 2009 Wet beëdigde tolken en vertalers. In die wet is opgenomen dat de gerechtstolk moet kunnen  aantonen dat hij zijn kennis en bekwaamheden op peil heeft gehouden. In Caribisch Nederland geldt deze wet weliswaar niet, maar de uitgangspunten van de hiervoor genoemde wet, worden wel gehanteerd. Een belangrijke toets daarbij is het optreden ter zitting en de beoordeling van het tolken door bijvoorbeeld de rechter, de verdachte en diens advocaat en de officier van justitie. Naar aanleiding van overleg met o.a. mr. Van Lieshout en de vicepresident van het Hof mr. De Kort heeft de hoofdofficier van justitie in juli jl. een werkinstructie vastgesteld waarin met de hiervoor genoemde uitgangspunten uitdrukkelijk rekening is gehouden. Er zijn inmiddels 6 goede tolken beschikbaar, die voor de strafrechtzittingen kunnen worden ingezet. De werkinstructie is niet gepubliceerd, maar kan wel worden opgevraagd bij het OM.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.