STEP CURAÇAO CONFERENTIE PRESENTEERT CURACAO ALS MIDSHORE

WILLEMSTAD - De Internationale Financiële Sector van Curaçao is veel belangrijker voor de lokale economie dan menigeen zich realiseert. Nog steeds vertegenwoordigt de sector meer dan 10% van de economie van Curaçao en biedt werkgelegenheid aan meer dan 3,000 mensen.
 
Curaçao heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een volwaardige midshore jurisdictie, en is daarmee de eerste midshore in het Caraïbisch gebied. Dit zal de economische bijdrage van de sector verder vergroten en is daarom een zeer belangrijk onderwerp dat de aandacht verdient van iedereen op Curaçao.
 
De grote landen in de wereld zijn op dit moment met elkaar in onderhandeling over afspraken om te voorkomen dat bedrijven en privé personen de winsten van hun activiteiten verplaatsen naar landen waar een gunstiger belastingklimaat heerst. De verwachting is dat de discussies rondom deze zogeheten “Base Erosion & Profit Shifting” (BEPS) zullen leiden tot meerdere bilaterale en multilaterale afspraken ter versteviging van een Naast deze beweging in de richting van meer gelijke belasting van inkomen en winsten, is er behoefte aan meer transparantie van geldstromen. Sinds 9/11 is de algemene trend wereldwijd dat offshore constructies, via zogenaamde belastingparadijzen, niet meer aanvaard worden en zoveel mogelijk geweerd. In Internationaal verband worden kunstmatig in stand gehouden bedrijven met onduidelijke inkomstenbronnen en eigendomsstrukturen gezien als een risiko.
 
In eerste instantie lijkt dat een bedreiging voor de landen met een uitgebreide financiële offshore sector, zoals Curaçao die vroeger had. Maar in feite is het een hele grote kans voor de internationale financiële sector van die landen die bereid zijn om mee te gaan met de trends en te voldoen aan de voorwaarden die een groot deel van de wereld vandaag de dag stelt; de zogenaamde 'midshore' jurisdicties. De verwachting is dat een groot aantal bedrijven en privé personen bereid zullen zijn om te verhuizen naar een land waar een gunstig belastingklimaat heerst, maar dat niet een traditioneel ‘offshore’ regime heeft.
 
Zij zullen er een voorkeur voor hebben te verhuizen naar een land waar niet alleen een gunstig belastingklimaat heerst, maar waar ook inzicht is in eigendom en geldstromen (transparency), en van waaruit men ook 
daadwerkelijk zaken kan doen in plaats van alleen maar het voeren van een bedrijfsadministratie. Ze zullen ook daadwerkelijk activiteiten (substance) ontwikkelen zoals management, projectontwikkeling, marketing en sales, training, financiering, verzekering etc., en als zodanig een grotere bijdrage leveren aan de lokale economie.
 
Voor een land als Curaçao, waar niet alleen veel ervaring is op het gebied van financiële dienstverlening, maar dat ook strategisch gelegen is ten opzichte van Zuid Amerika, biedt dit grote kansen. Curaçao kan zich verder ontwikkelen als een internationaal zakencentrum met professionele en up-to-date regelgeving en een aantrekkelijk belastingklimaat, waar bedrijven hoogwaardig personeel kunnen aannemen en hoogwaardige diensten kunnen inkopen; een zogenaamde midshore. Als dat gebeurt, dan is de verwachting dat de sector sterk groeit en haar vroegere positie binnen de economie van Curaçao terugwint. 
 
De STEP Curaçao conferentie (12/13 maart; www.stepcuracaoconference.com) is een uitstekende mogelijkheid voor de rest van de wereld om verder kennis te maken met Curaçao als midshore jurisdictie, en met haar Internationale Financiële Sector.
 
 
Over STEP Curaçao 
 
STEP Curaçao is de belangenorganisatie professionele trust en estate planning beoefenaars. STEP Curaçao is gelinieerd aan de internationale Society of Trust and Estate Practitioners (STEP) organisatie. STEP is een unieke organisatie met meer dan 18.000 leden met lokale, nationale en internationale leer en zakelijke netwerken. 
Met leden in 87 landen over de hele wereld, kan STEP de Curaçaose professionals in de trust en estate planning toegang bieden tot een internationaal perspectief en uitgebreide kennis van de industrie.

Legal scholar Deedee Johnson working at Minister Plenipotentiary’s Cabinet

PHILIPSBURG/THE HAGUE--The Cabinet of the Minister Plenipotentiary in The Hague, in its effort to afford young professionals the opportunity to gain hands-on experience prior to entering the workforce, has welcomed Deedee Johnson to the Cabinet.

COCI tables anti-money-laundering legislation concerns with Minister

PHILIPSBURG--The St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (COCI) tabled its concerns on the proposed changes to the law relating to the Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) recommendations and, in particular, the articles of the law related to COCI’s functioning, during a meeting with Justice Minister Cornelius de Weever and his legal advisers on August 19.

Detentie chauffeur dodelijk ongeluk Curacao verlengd

WILLEMSTAD - De detentie van de chauffeur die afgelopen vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte is verlengd.