OM gaat hogere staffen eisen voor overvallers van ouderen en vrouwen

WILLEMSTAD - “Het kan zo niet langer, de maat is vol", aldus Guillano Schoop, de persvoorlichter van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao. Met ingang van vandaag gaat het OM hogere straffen eisen voor overvallen op de meest kwetsbare personen van onze samenleving: vrouwen en bejaarden. Zo hoopt het OM het stijgende aantal roofovervallen op deze groep te verkleinen.

Volgens Schoop is een duidelijk signaal is op zijn plaats. “De afgelopen maanden hebben we gezien dat het aantal roofovervallen waarbij bejaarden en vrouwen het slachtoffer zijn is gestegen. Het lijkt of men het op deze zwakkere groep heeft gemunt". 

“Er zijn bepaalde strafeisen die doorgaans gelden voor atrako’s. Aan elke situatie hangt een bepaalde hoeveelheid straf. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het gebruik van wapens en de leeftijd van de daders. Een overval op een zwakkere groep gaat vanaf nu extra zwaar wegen. Twee jaar kan zo bijvoorbeeld ineens drie jaar worden”. 

De rechter heeft alleen altijd het laatste woord
. Op dit moment is de maximumstraf voor een gewapende overval twaalf tot vijftien jaar gevangenisstraf en achttien jaar als de overval een overlijden van het slachtoffer tot gevolg heeft. “Om die strafmaat kunnen we natuurlijk niet heen, want die is bij de wet bepaald. Maar dat we hogere straffen gaan eisen is een ding dat zeker is. Het is uiteindelijk aan de rechter om te beslissen of hij of zij hierin mee gaat”.

Source: rnw.nl

Crashed Defence helicopter just completed border patrol

ORANJESTAD/THE HAGUE--The Dutch Defence helicopter that crashed near Aruba on Sunday afternoon was on its way back to Curaçao from a border patrol flight above the sea.

Leerorkest Bonaire opgericht

KRALENDIJK - Onderwijs, cultuur en sociale opvoeding blijven belangrijk, ook tijdens een internationale pandemie. Na succesvolle initiatieven in Nederland, Curaçao en Aruba, is er recent ook een Leerorkest op Bonaire opgericht.

Vierde ‘Moot Court’ van UoC-studenten bij het Gerecht

WILLEMSTAD - Maandag 6 en vrijdag 10 juli is een aantal bijzondere zittingen gehouden in het Gerecht. Studenten van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) hebben het vak ‘Moot Court’, oftewel oefenrechtbank, afgesloten met pleitsessies met echte rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.