Kick-off wetgevingstraject Space Port

WILLEMSTAD -- Op vrijdag 17 augustus 2012 heeft Curaçao Airport Holding (CAH) een “Consulting Services Agreement” getekend met een groep experts van Aviation Independent Consulting B.V. Deze overeenkomst beoogt het opstellen van de ruimtevaartwetgeving die benodigd is in het kader van het ‘Space Port’ project.

De verwachting is dat deze wet in het eerste kwartaal van 2013 aan de Staten ter goedkeuring aangeboden zal worden.

De overheid heeft onder andere beroep gedaan op de expertise van de Nederlandse overheid, de Federal Aviation Administration (FAA) en een Nederlandse ‘ruimtevaartwet’-professor, Frans von der Dunk, die verbonden is aan de Law Faculty of the University of Nebraska.

Omdat op Curaçao de vluchten verticaal omhoog plaats zullen vinden, zijn er raakvlakken met gewoon luchtverkeer, waarbij het vliegveld als vertrekpunt dient. Vanwege de unieke situatie moeten de wetten goed worden voorbereid.


“Wij zijn van de Amerikaanse- en Curaçaose overheid afhankelijk voor een exportvergunning van het ruimtevaartuig vanuit Amerika naar Curaçao. Omdat het hier rakettechnologie betreft wordt dit veelal onder wapens – de zogenaamde International Trade in Arms Regulation (ITAR) - ingedeeld. Daarom moeten ook onderhandelingen plaatsvinden met het Amerikaanse consulaat en afstemming met de FOL- basis en de Curaçaose overheid alvorens het toestel uit de VS uitgevoerd kan worden. In principe voorzien wij hier niet echt problemen in, aangezien het soortgelijk is aan de export van bijvoorbeeld een F-16 toestel.””, aldus medeoprichter van Space Expedition Curaçao (SXC), Harry van Hulten. Hij meldt tevreden dat er inmiddels 175 tickets van 95.000 dollar per stuk zijn verkocht. SXC wil vanaf januari 2014 commerciële ruimtevluchten aanbieden.

Dit project is er in eerste instantie op gericht om vanaf 2014 commerciële ruimtereizen mogelijk te maken vanaf Hato Airport op Curaçao, waarna in een tweede fase de ontwikkeling van een Space Port (ruimtevaart centrum) voorzien is.

Het uitvoeren van ruimtereizen is niet mogelijk voordat een breed pakket aan wetten en regels is ontwikkeld en vervolgens goedgekeurd door de Staten van Curaçao. In de Landsverordening Ruimtevaart zullen verschillende kwesties nader worden uitgewerkt, zoals het (mede)gebruik van de luchthaven, de voorwaarden voor het afgeven van vergunningen, de organisatie van inspecties en de luchtverkeerscontrole. Tevens wordt een viertal internationale ruimtevaartverdragen geïmplementeerd voor het Land Curaçao.

Gedurende dit traject zullen de experts ondersteuning krijgen van een brede ambtelijke werkgroep, onder coördinatie van het Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Volgens planning zullen eind 2012 conceptteksten voor de wetsvoorstellen klaarliggen, om vervolgens in 2013 goedgekeurd en ingevoerd te worden.
Curaçao Airport Holding is een van de overheidsinstanties die vanaf het begin betrokken is bij het project en een gedeelte van de financiering heeft verzorgd. Volgens haar directeur, de heer Maurice Adriaens, is de wereldwijde erkenning voor Curaçao enorm groot bij het realiseren van dit project.

(Ministerio di Tráfiko, Transporte i Planifikashon Urbano)

Legal scholar Deedee Johnson working at Minister Plenipotentiary’s Cabinet

PHILIPSBURG/THE HAGUE--The Cabinet of the Minister Plenipotentiary in The Hague, in its effort to afford young professionals the opportunity to gain hands-on experience prior to entering the workforce, has welcomed Deedee Johnson to the Cabinet.

COCI tables anti-money-laundering legislation concerns with Minister

PHILIPSBURG--The St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (COCI) tabled its concerns on the proposed changes to the law relating to the Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) recommendations and, in particular, the articles of the law related to COCI’s functioning, during a meeting with Justice Minister Cornelius de Weever and his legal advisers on August 19.

Detentie chauffeur dodelijk ongeluk Curacao verlengd

WILLEMSTAD - De detentie van de chauffeur die afgelopen vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte is verlengd.