Dekenberaad voor samenwerking Ordes van Advocaten eilanden

ORANJESTAD — De deken van de Orde van Advocaten (OvA) van Aruba, Lincoln ‘Dello’ Gomez, pleit voor eenvormige wetgeving voor advocaten binnen het Caribische deel van het Koninkrijk.
 
Omdat het er nu naar uitziet dat die eenvormigheid er niet snel komt, de landen hebben namelijk voor zichzelf eigen en aparte keuzes gemaakt, wil Gomez een overkoepelend orgaan: het Dekenberaad.
 
Dat heeft hij onlangs gezegd tijdens een toespraak bij de installatie van rechter Naftali Engelbrecht. De Ordes van Aruba, Curaçao, St. Maarten en de BES-eilanden moeten meer samen gaan werken, vindt Gomez. “In mijn beleving gebeurt deze samenwerking tot nu toe heel weinig, althans niet voldoende.” De samenwerking moet volgens hem ‘geïnstitutionaliseerd’ worden en ‘kan en mag niet aan het toeval worden overgelaten’.
 
Uit de dekens zou een voorzitter gekozen moeten worden en het voorzitterschap moet volgens een schema rouleren, zodat het voorzitterschap periodiek van land verhuist. De voorzitter van het Dekenberaad zou dan zorg dragen voor onder meer contacten met de voorzitter van het Dekenberaad van de Nederlandse Orde van Advocaten, de president van het gemeenschappelijk Hof en de president van de Hoge Raad. Ook zou de voorzitter als ‘Deken voor de Dekens’ kunnen fungeren en de individuele dekens bij kunnen staan met advies in bijzondere gevallen of bij individuele klachten die complexer van aard zijn. “Of in gevallen waarin een deken een second opinion wenst voordat hij een standpunt inneemt in het kader van geschillenbeslechting.” De middelen voor het Dekenberaad zou uit bijdrages moeten komen van de individuele Ordes. Maandelijks of tweemaandelijks moeten de dekens bij elkaar komen, hetzij fysiek hetzij gebruikmakend van video-conference. Via dit overleg zouden de dekens onder meer ontwikkelingen op het gebied van het toezicht op de advocatuur met elkaar kunnen bespreken alsook ontwikkelingen binnen de advocatuur. “Het toezicht op de advocatuur dient een centraal thema te zijn voor het Dekenberaad.”
 
(Bron: Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.