Echtgenoot MEP-leider eist 25.000 florin en rectificatie Diario

ORANJESTAD — Onmiddellijke rectificatie en een schadevergoeding van 25.000 florin. Dat eist Kenneth Wever vandaag van dagblad Diario omdat dat volgens hem schadelijke en bovendien onjuiste financiële informatie heeft gepubliceerd over vermeende witwasserij door zowel hem als door zijn echtgenoot, MEP-leider Evelyn Wever-Croes.
 
Amigoe spreekt Wever-Croes enkele minuten voor aanvang van het kort geding vanmorgen. 5 november doet de rechter uitspraak. “Diario heeft mij en mijn man onterecht beticht van witwassen en het doen van dubieuze transacties van miljoenen. Dit brengt de positie van mijn man in gevaar bij zijn werkgever Aruba Airport Authority (AAA)”, vertelt Wever-Croes. Afhankelijk van de uitkomst van deze zaak beslist het Statenlid of ook zij Diario voor de rechter sleept.
 
Bankafschriften
 
De publicaties over deze vermeende illegale praktijken van Wever-Croes en haar man beginnen als Diario bankinformatie in handen krijgt. Een centrale rol speelt advocatenkantoor Eris Crius, opgericht in 2011 door Hendrik Croes, vader van het MEP-Statenlid. Wever-Croes en haar man Kenneth krijgen onbeperkte toegang tot de bankrekening van Eris Crius. In de periode van oktober 2011 tot mei 2012 worden er met regelmaat bedragen gestort op de bankrekening van Eris Crius vanaf de bankrekening van advocatenkantoor Croes-Wever-Tchong, het advocatenkantoor waar vader Hendrik Croes partner is en ook Evelyn Wever-Croes actief is. In totaal zou het gaan om een bedrag van 236 duizend florin. Op de afschriften is te zien dat Kenneth Croes in maart 2012 een bedrag van 30.000 florin opneemt van de rekening van Eris Crius.
 
Twijfelachtige transacties
 
Nadat Diaro foto’s van de gedane banktransacties, genomen vanaf een computerscherm, in handen krijgt, publiceert de krant op 18 september 2014 dat er sprake is van ‘een ernstige beschuldiging’ tegen een parlementslid van de MEP die verband houdt met twijfelachtige transacties. Een dag later meldt Diario dat zij de leider van de MEP-fractie 48 uur de tijd geeft om grote bedragen op de rekening van een lid in het parlement te verklaren, anders zullen zij de foto’s van de banktransacties publiceren. In een reactie zegt Wever-Croes dan: “Noch ikzelf, noch enig parlementslid van MEP is betrokken bij het witwassen van geld.” Twee dagen later kopt Diario dat ‘het miljoenenschandaal van het parlementslid een staartje krijgt’. Ook Kenneth, echtgenoot van Wever-Croes, is volgens de krant betrokken bij het schandaal. Hij zou ‘aanzienlijke bedragen’ van de ene rekening naar een andere overmaken en geld op een ongeoorloofde wijze hebben opgenomen.
 
Tassen vol geld
 
“In artikelen van Diario wordt gesuggereerd dat mijn echtgenoot ongeoorloofd geld heeft opgenomen en met tassen vol bankbiljetten naar de Britse Maagdeneilanden is gegaan om daar geld af te leveren”, vertelt Wever-Croes in gesprek met deze krant. “Nou, ik verzeker je. Wij zijn allebei nog nooit op de Britse Maagdeneilanden geweest.” De AAA-functionaris laat dit niet over zijn kant gaan. Hij stuurt Diario een sommatiebrief met de eis om rectificatie. Ook heeft hij, zo vertelt Wever-Croes, een ingezonden brief ingestuurd met de bedoeling het gepubliceerde te weerleggen. Deze ingezonden brief werd alleen tegen betaling, dus als advertentie, geplaatst, vertelt Wever-Croes.
 
Zieke broer
 
Wat de zaak volgens Wever-Croes extra schrijnend maakt, is dat zij het geld opnam om de medische behandeling van haar destijds zieke broer te betalen. In plaats daarvan wordt zowel haar vertrouwen, als dat van haar vader en echtgenoot ernstig geschaad door de bank waarop zij hun geld hebben staan, namelijk Banco di Caribe. Volgens het Statenlid heeft de bank aangegeven forensisch onderzoek te doen naar de betreffende medewerker die de persoonlijke bankgegevens heeft doorgespeeld. Echter, wanneer deze krant de informatie wil verifiëren bij de bank, blijkt de woordvoerder telefonisch niet bereikbaar.
 
Persvrijheid
 
Diario beriep zich vanmorgen in de rechtbank via advocaat Chris Lejuez op persvrijheid. “In een samenleving waarin het individu de nodige ruimte wordt geboden en een stevige maatschappelijke discussie kan plaatsvinden, dient de pers in haar bijdrage aan de discussie over maatschappelijke problemen niet te snel in zijn werk te worden belemmerd of beangstigd.”
 
Amigoe
 
Hendrik Croes, vader van Evelyn Wever-Croes en schoonvader van Kenneth Wever, is advocaat en partner van advocatenkantoor Croes-Wever-Tchong op Aruba. Dagblad Diario wordt in deze zaak vertegenwoordigd door advocaat Chris Lejuez van advocatenkantoor ADV/Lawyers Lejuez & Marchena op Aruba.
 
 
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.