Results 2008 of Dutch Law firms

The trading results of the "Big Four" , De Brauw Blackstone Westbroek, Houthoff Buruma, Loyens & Loeff en NautaDutilh, have recently been made public. How were the results of autumn and winter 2008? Very diverse. The results can be called positive, but do show the beginning of a decline for 2009.

Resultaten 2008 van Nauta, De Brauw, Loyens en Houthoff

De financiële resultaten over vorig jaar van de 'Big Four' zijn onlangs bekendgemaakt: De Brauw Blackstone Westbroek, Houthoff Buruma, Loyens & Loeff en NautaDutilh kwamen met cijfers naar buiten. Hoe hebben de herfst en winter van 2008 zich in de cijfers vertaald? Het zijn pieken en dalen. De resultaten zijn best nog positief te noemen, maar laten wel het begin van een minder 2009 zien.

Houthoff Buruma en Loyens & Loeff boerden goed, ondanks de crisis. In eerdere berichtgeving begin dit jaar lieten beide kantoren al weten (nog) niet erg hard geraakt te worden door de economische neergang. Dat blijkt nu ook uit de cijfers. Houthoff beland met 10% groei zelfs knap in de dubbele cijfers. In 2007 bedroeg de omzet €102 miljoen. Die steeg vorig jaar verder naar €112,7 miljoen. In het jaarverslag spreekt Houthoff al wel de verwachting uit dat de omzet volgend jaar licht zal afnemen ten opzichte van 2008.

Ook Loyens & Loeff deed het goed in de Benelux en realiseerde een groei van 6% meer omzet. Van €282 miljoen in 2007, naar €298 over vorig jaar. "We hoopten door de 300 miljoen te gaan, maar dat is niet gelukt," aldus Pim Bertels in een reactie op de resultaten. Volgens Bertels deed Nederland het binnen de Benelux juist goed, België had meer last van de crisis. Recentere cijfers over het eerste kwartaal van 2009 vielen de managing partner ook niet tegen, ondanks het feit dat de productie per medewerker afnam. "We zijn er content mee. De krimp die we verwachtten hadden we al ingebouwd. We wachten nu de zomer af." Die zou dit jaar wel eens wat rustiger kunnen zijn, denkt Bertels, die nog geen tekenen ziet voor een structureel herstel van de markt.

Dat De Brauw Blackstone Westbroek vrij hard geraakt werd door de sterk inzakkende M&A markt, mocht al blijken door de aankondiging dat een personele krimp nodig was. Toch valt het mee met de financiële krimp, het kantoor speelt nagenoeg quitte. Waar het kantoor nog in 2007 een omzet behaalde van €149,2 miljoen, viel die over vorig jaar slechts iets lager uit: €148,9 miljoen. Dat is minder dan 1% krimp. Het netto-omzet resultaat daalde met €0,7 miljoen naar €48,1 miljoen.
Uit het feit dat de reorganisatie gewoon doorgezet wordt, mag blijken dat ook de vooruitzichten van De Brauw voor dit jaar aan de sombere kant zullen zijn. Dat blijkt ook uit het jaarverslag waarin De Brauw de verwachting uitspreekt dat de netto-omzet en het resultaat in 2009 zullen achterblijven bij de prestaties in 2008. "De mate waarin is nog onduidelijk," aldus het verslag.

Ook NautaDutilh zag de omzet dalen ten opzichte van 2007. Vooralsnog de grootste krimp van de twee dalers met 4%. Daar zakte de omzet met 6,7 miljoen naar €159 miljoen. Managing partner Marc Blom zei tegen het Engelse Legal Week dat de cijfers meevallen, omdat de goed getimede herstructurering van de partnership en het afscheid nemen van de salaried partner-rank de resultaten positief hebben beïnvloed. "Het begin van het jaar was goed, maar de laatste twee maanden vielen tegen," aldus Blom die de resultaten toch boven verwachting noemt, gegeven de omstandigheden.

(Source: Advocatie.nl)

June 2, 2009

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.