Magic Circle opgeschud: Linklaters nieuwe aanvoerder

The Magic Circle, het illustere rijtje van vijf Britse topkantoren, is door de wereldwijde economische crisis flink opgeschud. Clifford Chance, traditioneel lijstaanvoerder naar omzet (sinds 2006), is links en rechts ingehaald door Freshfields en Linklaters. Individuele partners van CC leverden ook flink in. De jaren van groei in de dubbele cijfers zijn over.

De Magic Circle, gebruikt om de internationale top-5 kantoren met het hoofdkwartier in de Londonse City aan te duiden, bestaat uit: Allen & Overy, Clifford Chance, Linklaters, Freshfields Bruckhaus Deringer en Slaughter and May. Laatstgenoemde is naar omzet gemeten niet zo'n grote speler, maar wordt tot de Circle gerekend vanwege de reputatie en enorme hoge PEP, Profits per Equity Partner. In 2008 was deze een dikke £2,2 miljoen, met afstand het hoogst van alle Britse kantoren.

Met die PEP gaat het nu even niet zo lekker bij CC. Lijstjes zijn maar lijstjes, maar voor de partners van Clifford Chance is de ontwikkeling van de winstgevendheid geen reden tot feest: 37% er af in een jaar tijd, naar £733.000 (€852,225.) Dat zijn niveaus van ongeveer acht jaar geleden. Clifford haalde vorig jaar nog een PEP van boven de £1,1 miljoen. Voor de Nederlandse Clifford-partners, met een steeds zwakker Britse pond, een dubbele tegenvaller.

Bij Freshfields bleef de PEP met £1,44 miljoen ongeveer gelijk met vorig jaar, maar is nu grofweg wel het dubbele van de CC-partners. Bij Linklaters daalden de opbrengst per partner met 9,6%, naar £1,3 miljoen.

Clifford voerde sinds 2006 de lijst van kantoren met de hoogste omzet aan, maar na dit jaar niet meer. De omzet daalde met 5% ten opzichte van vorig jaar, van £1,33 miljard naar £1,26 miljard. Redenen waarom Clifford Chance relatief zo hard geraakt wordt, zijn de (grote) omvang van de Banking practice (die een belangrijke cliënt verloor; het vorig jaar omgevallen Lehman Brothers), en de wereldwijde reorganisatie.

Freshfields komt nu met £1,29 miljard (+9,3%) net iets boven Clifford Chance uit, maar zit weer vlak onder Linklaters, dat nu de koppositie voor het eerst heeft overgenomen met een omzet van £1,3 miljard. De omzet bleef nagenoeg gelijk ten opzichte van vorig jaar. (+0,4%). Dat mag toch nog een knappe prestatie worden genoemd in het licht van een grootscheepse herstructurering, genaamd "Linklaters New World Order", waarbij honderden advocaten weg moe(s)ten. Freshfields reorganiseerde al voordat de kredietcrisis uitbrak.

Allen & Overy, dat wereldwijd ook fors reorganiseert, komt morgen met de jaarcijfers naar buiten. Slaughter and May publiceert nooit officeel.

(Source: Advocatie.nl)

July, 2009

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.