Aanleg gasleiding Venezuela door internationaal consortium

ORANJESTAD — Een consortium van oliemaatschappijen, bestaande uit het Amerikaanse Citgo, het Spaanse Repsol en het Italiaanse Eni, gaat een gasleiding aanleggen tussen Aruba en Venezuela.

Deze pijplijn is nodig omdat de gerenoveerde olieraffinaderij in San Nicolas straks niet meer op stookolie, maar op gas gaat draaien. De aanleg kost naar schatting tussen de 150 en 200 miljoen dollar.

Dat maakte Energie-minister Mike de Meza vorige week duidelijk in een brief aan het parlement. Amigoe heeft deze brief in handen gekregen. De Staten had om opheldering gevraagd over de details rondom de deal met Citgo. Hoewel minister De Meza de Staten nog geen getekende overeenkomsten wil overhandigen – naar eigen zeggen omdat de onderhandelingen met de huidige eigenaar van de raffinaderij (Valero) nog niet afgerond zijn – geeft hij in zijn brief wel meer details over de deal. Hij benadrukt nogmaals dat met Citgo contractueel is overeengekomen dat de raffinaderij op aardgas zal gaan draaien. De schadelijke emissies van de raffinaderij, grotendeels bestaande uit zwavel- en stikstofoxide, moeten door het gebruik van gas met 99 procent worden verminderd, aldus de minister. De gasleiding tussen het Venezolaanse schiereiland Paraguana en de terminal in San Nicolas moet worden aangelegd tijdens de periode die het Citgo kost om de verouderde raffinaderij te renoveren en te upgraden. Het aardgas komt volgens De Meza uit Cardon IV van het Perla-gasveld bij het Meer van Maracaibo. Dat gasveld wordt geëxploiteerd door Repsol.

 
De Meza geeft ook duidelijkheid over het aantal arbeidsplaatsen dat beschikbaar komt door de heropening van de raffinaderij. Citgo neemt, net zoals Valero in het verleden, ongeveer 600 werknemers in vaste dienst. Inclusief contractarbeiders kan het aantal arbeidsplekken, wanneer de raffinaderij de volledige productiecapaciteit van minimaal 209.000 vaten per dag bereikt, oplopen tot 3000. Citgo is wettelijk verplicht om de arbeiders die nu nog in dienst zijn van Valero, over te nemen. Welke buitenlandse werknemers op de raffinaderij mogen werken, is afhankelijk van de kwalificaties van de beschikbare lokale krachten, aldus de minister.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.