Getuigen naar rechtszaak militair duikongeluk

ARNHEM/WILLEMSTAD - In de strafzaak rond de 23-jarige vrouwelijke marineduiker die in 2015 overleed op Curaçao gaat de rechtbank in Arnhem drie getuigen en vier deskundigen horen.
 
De militaire kamer van de rechtbank wil in januari onder meer de patholoog-anatoom, duikleiders, een gespecialiseerde arts en een getuige met verstand van dienstvoorschriften aan de tand voelen.
 
Het Openbaar Ministerie beschuldigt vier militairen ervan dat zij de “veiligheidsvoorschriften niet volgden, met dodelijke afloop”. De verdachten zijn een vrouw uit Den Helder (50), een instructeur uit Anna Paulowna (51) en twee militairen uit Hippolytushoef (52) en Alkmaar (45).
 
De duiker kwam om nadat zij water in haar masker had gekregen en haar spraakverbinding met haar collega’s was weggevallen. De duik had toen moeten worden afgebroken, maar er werd overgestapt op ‘lijncommunicatie’, met rukjes aan een lijn die strak moet staan. Dat ging fout en hulp kwam te laat.
 
De advocaten van de militairen menen dat de voorschriften waarover het OM spreekt, niet eens aantoonbaar de status van dienstvoorschrift hadden. De nabestaanden vrezen dat de dood van de vrouw daardoor mogelijk onbestraft blijft. Ze kondigden eerder een procedure aan om de aanklacht uitgebreid te krijgen met ‘dood door schuld’. De zwaardere aanklacht zou hen ook spreekrecht geven op de zitting. De uitkomst hiervan is nog onduidelijk.
 

Aangifte tegen gezaghebber Bonaire geseponeerd

KRALENDIJK - Op 6 maart 2020 hebben mevrouw R. Hellburg-Makaai en de heren M. Pieters en C. Abraham, leden van de Eilandsraad Bonaire, aangifte gedaan van valsheid in geschrift tegen de gezaghebber van Bonaire.

Hof wijst beklag James Finies af

KRALENIJK - Op 6 september 2019 is de heer James Finies aangehouden omdat hij de aanwijzing van de politie niet had gevolgd tijdens de viering van Dia di Boneiru op het Wilhelminaplein.

4-DAAGSE VERDIEPINGSCURSUS ERFRECHT EN HUWELIJKSVERMOGENSRECHT tot nader order uitgesteld

De verdiepingscursus Erfrecht en Huwelijksvermogensrecht op Sint Maarten, die gepland was van 30 maart to 2 april, is in verband met de coronacrisis tot nader order uitgesteld. Wij houden u op de hoogte zodra er een nieuwe datum is gepland.
De boeken geschreven door Prof. mr. Gregor van der Burght zijn uiteraard wel gewoon te bestellen via de gebruikelijke kanalen.
BOEKEN: 
ISBN-13: 978-9462405288
ISBN: 9789462402874