Getuigen naar rechtszaak militair duikongeluk

ARNHEM/WILLEMSTAD - In de strafzaak rond de 23-jarige vrouwelijke marineduiker die in 2015 overleed op Curaçao gaat de rechtbank in Arnhem drie getuigen en vier deskundigen horen.
 
De militaire kamer van de rechtbank wil in januari onder meer de patholoog-anatoom, duikleiders, een gespecialiseerde arts en een getuige met verstand van dienstvoorschriften aan de tand voelen.
 
Het Openbaar Ministerie beschuldigt vier militairen ervan dat zij de “veiligheidsvoorschriften niet volgden, met dodelijke afloop”. De verdachten zijn een vrouw uit Den Helder (50), een instructeur uit Anna Paulowna (51) en twee militairen uit Hippolytushoef (52) en Alkmaar (45).
 
De duiker kwam om nadat zij water in haar masker had gekregen en haar spraakverbinding met haar collega’s was weggevallen. De duik had toen moeten worden afgebroken, maar er werd overgestapt op ‘lijncommunicatie’, met rukjes aan een lijn die strak moet staan. Dat ging fout en hulp kwam te laat.
 
De advocaten van de militairen menen dat de voorschriften waarover het OM spreekt, niet eens aantoonbaar de status van dienstvoorschrift hadden. De nabestaanden vrezen dat de dood van de vrouw daardoor mogelijk onbestraft blijft. Ze kondigden eerder een procedure aan om de aanklacht uitgebreid te krijgen met ‘dood door schuld’. De zwaardere aanklacht zou hen ook spreekrecht geven op de zitting. De uitkomst hiervan is nog onduidelijk.
 

Top hotels sued for 'industry-wide failures' to prevent sex trafficking

NEW YORK--Landmark U.S. legal action was filed on Monday accusing several major hotel groups of profiting from sex trafficking on behalf of 13 women who claimed they were sold for sex in hotel rooms.

Agreement signed for renovation Courthouse Sint Maarten

PHILIPSBURG--Last week the Joint Court of Justice signed a construction agreement with Leeward Island Construction Company LICCOM for repairs and renovation of the historical Courthouse in the heart of Philipsburg.

Hotel art wall exceeded height allowed in building regulations

MARIGOT--The colourful murals on the perimeter wall fronting Hotel Mercure in Baie Nettle may be in jeopardy since a court ruling in Marigot deemed the height of the wall exceeds that permitted in the building regulations.