Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaanden

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefening op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduikster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaanden zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtshof.
 
De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem wil eerst een klachtprocedure door de nabestaanden afwachten, bleek vandaag. De nabestaanden willen een zwaardere aanklacht van het Openbaar Ministerie (OM) tegen vier betrokken militairen bij de dodelijke duik. Dat willen zij afdwingen bij het gerechtshof.
 
De duikster kwam om het leven nadat zij water in haar masker kreeg en de spraakverbinding met haar collega’s wegviel. De duik had toen moeten worden afgebroken, maar er werd overgestapt op ‘lijncommunicatie’, met rukjes aan een lijn die strak moet staan. Dat ging fout. Hulp voor de vrouw kwam daarna te laat.
 
‘Dood door schuld’
Het OM vervolgt in de zaak een vrouw uit Den Helder (50), haar instructeur uit Anna Paulowna (51) en twee meerderen uit Hippolytushoef (52) en Alkmaar (45). Justitie verwijt hen het ‘niet opvolgen van veiligheidsvoorschriften, met dodelijke afloop’. De nabestaanden willen vervolging wegens ‘dood door schuld’, een beschuldiging die het OM na onderzoek juist had laten varen.
 
De advocaten van de militairen menen dat de voorschriften waarover het OM spreekt niet eens aantoonbaar de status van dienstvoorschrift hadden. De nabestaanden vrezen dat de dood van de duikster daardoor mogelijk onbestraft blijft. Ook geeft ‘dood door schuld’ hen spreekrecht in de rechtszaal. De huidige beschuldiging doet dat niet.
 
De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem was al begonnen met het stafproces en zou getuigen en deskundigen gaan horen. Hoe lang het proces stil komt te liggen, is onduidelijk. Het gerechtshof in Arnhem heeft de klacht nog niet behandeld en kan niet aangeven wanneer een uitspraak te verwachten valt.
 
Related articles:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.