Coronavirus infecteert ook advocatuur

CHINA/NEDERLAND - China raakt door de uitbraak van het coronavirus steeds meer op slot. Reizen naar en van China zijn niet meer vanzelfsprekend. Wat betekent dat voor advocatenkantoren met een Chinadesk?
 
‘BEZOEKEN AFGEZEGD’
Jeroen Pop (leidt Azië-desks van AKD, lid van de general board van DUJAT, Nederlands-Japanse Handelsfederatie): “Wij hebben een China-team dat regelmatig naar China afreist. We hebben alle bezoeken aan cliënten en bevriende kantoren voor de komende tijd afgezegd of verzet, en houden als kantoor nauwgezet de ontwikkelingen in de gaten. We volgen het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mocht dit advies wijzigen, dan passen wij ook onze reizen naar China aan.”
 
‘BESPREKINGEN GEANNULEERD’
Tijn van Wieringen (LW advocaten en belastingadviseur, Groningen): “De uitbraak heeft tot nu toe enige invloed. Wij hebben al een grote bijeenkomst en verschillende besprekingen moeten afzeggen na een medische inschatting van het risico op besmettingen. Verder krijgen we allerlei vragen die samenhangen met de corona-uitbraak zoals: moet ik mijn werknemers doorbetalen als ze in quarantaine moeten blijven?”
 
‘MEER VRAGEN’
Rutger Ploum (Ploum, Rotterdam): “Wij hebben een enkele vraag gekregen over het coronavirus. En dan eerder van Nederlandse klanten nu de vluchten naar China worden gestopt. Verder zijn er geen noemenswaardige reacties, integendeel. Wij hebben juist meer vragen gekregen om te helpen bij het opzetten van een bedrijf aldaar.”
 
‘GEEN VLUCHT KUNNEN BOEKEN’
Stefan Koolen (Pieters Advocaten, Utrecht): “Afspraken op de ambassades zijn geannuleerd. Gelukkig is voor een zaak waar de ophaaltermijn voor het visum (mvv) bijna verliep alsnog een spoedafspraak gemaakt. Een andere cliënt kan geen vlucht boeken naar Nederland.”
 
‘ONTWIKKELINGEN AFWACHTEN’
Dirk School (BG.legal, ‘s-Hertogenbosch): “Het coronavirus betekent tot op heden niet zoveel voor ons kantoor, ook niet voor de BG.chinadesk. Dat komt omdat het hele publieke en zakelijke leven in China stil ligt. Men kijkt bezorgd toe en wacht af hoe het zich ontwikkelt. De vakanties in verband met het Chinese nieuwjaar van vorige week zijn veelal verlengd. Veel van onze klanten en contactpersonen wachten de ontwikkelingen ook af vanuit een ander land en zijn dus tijdelijk vertrokken uit China of reizen er nu niet in.”
 
‘MORE ONLINE MEETINGS’
Wendy Lui (hoofd China Practice, Heussen, Amsterdam) en Bart Kasteleijn (China Practice of counsel, Heussen): “Most of our clients are still stay at home according to the direction by the government. It is expected to restart to work from 10 February, which made it quite weeks. Some of our client postponed the business travel to the Netherlands and even the projects because of the break of international flights and thus we cancelled several meetings with them in February and even March. More and more online meetings were coming up. It is expected to have more dispute resolution cases this year since some of our clients are working on the late delivery and the cancellation of the order. Having said the above, although it is a slow start, I did not yet see any big side effects happened upon our practice but it is expected to encounter it soon.”
 
Mr

Aangifte tegen gezaghebber Bonaire geseponeerd

KRALENDIJK - Op 6 maart 2020 hebben mevrouw R. Hellburg-Makaai en de heren M. Pieters en C. Abraham, leden van de Eilandsraad Bonaire, aangifte gedaan van valsheid in geschrift tegen de gezaghebber van Bonaire.

Hof wijst beklag James Finies af

KRALENIJK - Op 6 september 2019 is de heer James Finies aangehouden omdat hij de aanwijzing van de politie niet had gevolgd tijdens de viering van Dia di Boneiru op het Wilhelminaplein.

4-DAAGSE VERDIEPINGSCURSUS ERFRECHT EN HUWELIJKSVERMOGENSRECHT tot nader order uitgesteld

De verdiepingscursus Erfrecht en Huwelijksvermogensrecht op Sint Maarten, die gepland was van 30 maart to 2 april, is in verband met de coronacrisis tot nader order uitgesteld. Wij houden u op de hoogte zodra er een nieuwe datum is gepland.
De boeken geschreven door Prof. mr. Gregor van der Burght zijn uiteraard wel gewoon te bestellen via de gebruikelijke kanalen.
BOEKEN: 
ISBN-13: 978-9462405288
ISBN: 9789462402874