Veteranen richten nieuw Nederlands advocatenkantoor op

Drie ultra-veteranen van de advocatuur hebben elkaar gevonden in een nieuw Amsterdams kantoor. Leo Spigt (70), Marius Josephus Jitta (72) en Tom de Waard (72) gaan samen met drie jongere partners aan de slag onder de naam Viotta Advocaten.
 
Het kantoor is niet genoemd naar de oprichters, maar naar de straat waar het gevestigd is: de J. J. Viottastraat in Amsterdam Oud-Zuid. Spigt: 'We wilden niet dat er telkens een naam af zou vallen. We moeten toegeven dat ook wij onderhevig zijn aan een zekere eindigheid.'
 
Maar voorlopig willen Spigt, Jitta en De Waard nog niet aan het einde denken. Het nieuwe kantoor is een 'boutique', een gespecialiseerd kantoor op het gebied van zakelijke rechtsgeschillen, fusies en overnames en massaclaims. Het zijn praktijken die de drie oprichters ook in hun vorige kantoren uitoefenden. Het onderscheidende element is de langjarige ervaring. De Waard: 'Vandaar dat er op ons visitekaartje staat: ervaren en effectief.'
 
Voor Leo Spigt is Viotta Advocaten inmiddels zijn negende kantoor. Sinds het uiteenvallen in 2014 van Spigt Litigators, opereerde hij onder de naam Enspigt, een klein kantoor samen met twee andere advocaten. Spigt is in de jaren 70 begonnen in de sociale advocatuur, was ooit partner bij Loeff Claeys Verbeke, verhuisde naar Curaçao om het wat rustiger aan te doen, en kwam toch weer terug om zelf kantoren op te richten.
 
‘We moeten toegeven dat ook wij onderhevig zijn aan een zekere eindigheid’• Leo Spigt
Jitta sloot zich twee jaar geleden aan bij Enspigt. De van Stibbe afkomstige advocaat is gespecialiseerd in zakelijke rechtszaken en fusies en overnames en geldt als deskundig in zaken bij de Ondernemingskamer.
 
Tom de Waard is eveneens afkomstig van Stibbe en was later managing partner van de Nederlandse vestiging van het Britse kantoor Clifford Chance. In 2011 richtte hij samen met Saskia Reuling en Eva Schutte een gespecialiseerd mediationkantoor op, maar was daar na een jaar al weer vertrokken. Heimwee naar de advocatuur, zegt hij nu. Sindsdien had hij een kantoor samen met Marjorie Sinke, DeWaardSinke. Zowel De Waard als Spigt was in het verleden landelijk deken bij de Nederlandse Orde van Advocaten.
 
Spigt mag zich graag afzetten tegen het idee dat advocaten op hun vijftigste op hun hoogtepunt zijn en daarna in een glijvlucht naar hun pensioen gaan. 'Zo rond je 60ste wordt je bij een groot kantoor gevraagd wat je toekomstplannen zijn. Voor je 65ste is het overal wel zo'n beetje afgelopen.'
 
Dat is jammer vindt hij, want de kantoren kunnen hun voordeel doen met 'ervaren troubleshooters'. Hij verwijst naar de Amerikaanse advocatuur, waar het heel gewoon is dat advocaten tot op hoge leeftijd doorgaan.
 
‘Het zou beter zijn als het winstaandeel bij advocatenkantoren op latere leeftijd naar beneden gaat’• Tom de Waard
De Waard wijt het verdwijnen van oudere advocaten aan het beloningssysteem bij Nederlandse kantoren, de zogenoemde 'lock step'. Binnen dat systeem groeien partners in een jaar of tien geleidelijk naar een maximaal winstaandeel, om op dat niveau te blijven, ook als zij boven de 60 komen en minder productief worden. 'Om de ervaring van oudere advocaten binnen boord te houden zou het beter zijn als het winstaandeel op latere leeftijd weer naar beneden gaat. Grote kantoren zouden nog eens na moeten denken over het huidige alles of niets model.'
 
Willen zij sterven in het harnas? De Waard zegt dat het de bedoeling is de praktijk geleidelijk over te dragen aan de jongere partners. Spigt: 'Ik weet het niet. Als ik de honderd haal gaat dat niet lukken. Maar zo lang de bovenkamer het goed doet hou ik niet op. Ik ben nu 43 jaar advocaat. Ik wil de 50 wel halen.'

Overleg Eerste Kamer over vluchtelingen uit Venezuela

DEN HAAG - De commissie Koninkrijksrelaties en Immigratie & Asiel voerden op 16 april mondeling overleg met staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de verantwoordelijkheden voor de bescherming van mensenrechten van (Venezolaanse) vluchtelingen, asielzoekers en migranten in het Caribisch deel van het Koninkrijk, in de context van de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk.

Centrale Bank Aruba wil strenger toezicht registratie geldtransactiebedrijven

ORANJESTAD – Alle natuurlijke personen en ondernemingen die actief zijn als geldtransactiebedrijf en niet beschikken over de vereiste registratie, moeten hun activiteiten onmiddellijk staken.

PG's van Aruba en Colombia ondertekenen MOU tussen beide landen

BOGOTA/ORANJESTAD - De procureur-generaal van Aruba Alexander van Dam en de Fiscal General van Colombia Nestor Humberto Martinez hebben 11 april 2019 in Bogota een Memorandum van Overeenstemming (MOU) ondertekend tussen Aruba en Colombia.