Curaçao verhoogt pensioenleeftijd naar 65 jaar

WILLEMSTAD - De pensioengerechtigde leeftijd op Curaçao wordt verhoogd van 60 jaar 65 jaar. Dat heeft het parlement van Curaçao dinsdagavond (lokale tijd) besloten. Voor mensen die voor 1 maart 2013 56 jaar of ouder zijn komt er een overgangsregeling, iedereen die jonger is kan pas later met pensioen.

 
De Staten van Curaçao gingen akkoord gegaan met achttien stemmen voor en drie tegen. Alleen de
fractie van de PAR stemde tegen.
 
De maatregel is dringend noodzakelijk, omdat volgens minister van Financiën José Jardim dit jaar al in augustus problemen ontstaan bij de betaling van pensioenen als er voor die tijd geen passende maatregelen worden genomen.

Eerder dit jaar ging het parlement akkoord met een aanpassing van de basis-ziektekostenverzekering. Met het nemen van deze twee maatregelen hoopt Curaçao financieel orde op zaken te stellen. Dat is nodig sinds Nederland Curaçao juli vorig jaar onder verscherpt financieel toezicht stelde omdat de begroting niet op orde was.
 
Volgens het Antilliaans Dagblad gaan de overheidsbonden vanmiddag met hun advocaat in beraad
om te besluiten of ze wel of niet naar de rechter stappen in verband met de aanpassing van
de AOV. Dat heeft Ronaldo Abrahams van de vakbond NAPB tegenover het AD verklaard.
 
Volgens Abrahams is er voor de vakbond nog genoeg ruimte om de motie die gisteren is aangenomen, aan te vechten. De overheidsvakbonden staan op het standpunt dat de aanpassing van
de AOV in een zogeheten Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken CGOA, behandeld had moeten worden. Minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening verklaarde dat de AOV een maatregel is die op de gehele beroepsgroep van toepassing is. In die
zin was de behandeling in de CGOA niet nodig.
Gisteren was er zelfs sprake van dat de bonden aan het eind van de middag een kort geding
zouden aanspannen. Maar dat kort geding is dus tot nader order uitgesteld.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.