Geslaagd seminar Ondernemingsrecht Spigt Dutch Caribbean

WILLEMSTAD - Op 22, 23 en 24 oktober 2012 vond het door Spigt Dutch Caribbean georganiseerde seminar over het ondernemingsrecht plaats. In drie middagen werden voor de praktijk belangrijke onderwerpen behandeld.

 
De recente wijzigingen in Boek 2 Burgerlijk Wetboek kwamen aan bod. Ook werd ingegaan op grensoverschrijdende fusie en omzetting, de trust en de protected cell company. 
 
Naast partners van Spigt Dutch Caribbean (Curacao) en Spigt Litigators (Amsterdam), behoorden de gerenommeerde hoogleraren prof.mr. Peter van Schilfgaarde en prof.mr. Huub Willems tot de sprekers. De deelnemers van het seminar zijn werkzaam in de advocatuur, het notariaat, bij de overheid, de rechterlijke macht, belastingadvieskantoren, banken en trustkantoren.
 
Het seminar werd afgesloten met een middag over aandeelhoudersgeschillen en het enquêterecht. De advocaten van Spigt Dutch Caribbean waren succesvol betrokken bij de eerste twee enquêteprocedures in Curacao.
 
Karel Frielink: “Het enquêterecht is een wettelijk instrument om onafhankelijk onderzoek naar wanbeleid bij ondernemingen te kunnen doen. Die ondernemingen kunnen zijn verbonden aan een NV, BV, stichting of vereniging. Aruba, St. Maarten en de BES-eilanden hebben geen vergelijkbaar instrument. 
 
Een onderzoek kan worden bevolen door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie te Curacao. Bij de NV en BV kan het verzoek worden ingediend door aandeelhouders die (alleen of tezamen) minimaal 10% van het eigen vermogen vertegenwoordigen of minimaal 10% van het aantal stemmen ten aanzien van alle onderwerpen kunnen uitbrengen. Ook het openbaar ministerie kan om redenen van openbaar belang een enquêteverzoek indienen. Deze mogelijkheid is relevant als het om overheids-NV’s gaat.
 
Voorbeelden van situaties waarin het enquêterecht uitkomst kan bieden: bij een impasse in het bestuur of de vergadering van aandeelhouders (deadlock), wanneer het bestuur van de onderneming te grote financiële risico’s neemt en daarmee de continuïteit op het spel zet, als een onderneming bestuurders heeft die niet geschikt zijn voor hun taak, als er dubieuze transacties plaatsvinden, of als een raad van commissarissen stelselmatig weigert goedkeuring te geven voor transacties die het bestuur wil aangaan en waarvoor die goedkeuring is vereist.
 
Wat het enquêterecht zo interessant maakt is de combinatie van onderzoek (je zou kunnen zeggen: een vergaande vorm van ‘discovery’) en de mogelijkheid om het Hof voorlopige voorzieningen te laten treffen. Deze voorlopige voorzieningen kunnen diep ingrijpen in de verhoudingen binnen een rechtspersoon. Denk bijvoorbeeld aan het door het Hof tijdelijk schorsen van een bestuurder, het tijdelijk benoemen van een onafhankelijke bestuurder, of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht aan een aandeelhouder. Dus hangende het onderzoek kunnen acute problemen alvast worden aangepakt. Het enquêterecht is daarom een uiterst nuttig instrument.”
 
Van de presentaties zijn de volgende stukken te downloaden:
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.