Opsporingsberichtgeving: Reden tot Angst?

Lees hier de scriptie van Reinard M. van Duijn Opsporingsberichtgeving: Reden tot Angst? Onderzoek naar de weergave van delicttypes in opsporingsberichtgeving en de mogelijke effecten op ‘fear of crime’. (Masterscriptie Criminologie VU Amsterdam, begeleider prof. dr. Henk Elffers, beoordeling: 8)

 
“Opsporing verzocht” is een populair televisieprogramma waarin het publiek verzocht wordt de politie te helpen met tips over onopgeloste misdrijven. De getoonde beelden zijn soms nogal heftig. Eerst vergelijkt de auteur de uitzendingen met de totaliteit van misdrijven die in Nederland voorkomen. Hieruit blijkt dat het programma vooral aandacht schenkt aan ernstige misdrijven. Vraag is dan of het kijken naar zulke beelden van ernstige geweldsdelicten wellicht leidt tot een hogere angst voor criminaliteit (fear of crime). Eén groep van ca. 100 mensen (“doorsnee Nederlanders”) heeft naar een neutraal filmpje over politiewerk gekeken, en drie groepen van elk 100 mensen keken naar telkens een van drie items uit “Opsporing Verzocht” (een straatroof, een mishandeling, een inbraak). Die laatste groepen bleken hoger te scoren op verschillende constructen van ‘fear of crime’. Zo waren zowel de angst om zelf slachtoffer te worden als de angst voor slachtofferschap van naasten significant verhoogd. De auteur bespreekt de consequenties van deze “bijwerking” van het programma. In de scriptie wordt tevens ingegaan op het mechanisme van de beïnvloeding van de angstgevoelens via risicoperceptie.
 
(Source NJBlog.nl)
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.