Publicatie "Nieuw Land Curacao"

Studie naar het ontwikkelings- en inrichtingsproces van de ambtelijke organisatie van Curaçao. Sinds 10 oktober 2010 heeft Curaçao een onafhankelijke status binnen het koninkrijk. Als gevolg van deze nieuwe status ontstond een compleet nieuw land, dat in bestuurlijke zin gerealiseerd moest worden.

 
Een uniek proces in de wereld, want het komt vrijwel nooit voor dat een land compleet opnieuw ingericht moet worden. 
Het proces had grote impact voor iedereen die werkzaam was bij de overheid. Alle functies en de bijbehorende inschalingen werden opnieuw beoordeeld en mensen bleven soms lang achter in de onzekerheid over hun toekomst. De regeringswissel heeft het transitie proces extra complex gemaakt.
 
De 8 auteurs van dit boek hebben het inrichtingsproces van nabij meegemaakt; als ooggetuigen, medewerkers en externe adviseurs. Ze beschrijven, analyseren en evalueren de procesgang; vóór 10-10-10 en ook het feitelijke inrichtingsproces daarna tot medio 2011. Iedere schrijver beschrijft het proces vanuit zijn of haar eigen perspectief waardoor een compleet beeld ontstaat van het verloop van het complete proces.
 
De bundel die uitgegeven wordt door uitgeverij Caribpublishing, is op de eerste plaats bedoeld om vanuit de directe ervaring verslag te doen. Dat is van historische waarde. Op de tweede plaats is de bundel bedoeld als reflectiedocument, om een 
discussie op gang te brengen hoe dergelijke ingewikkelde processen verlopen en hoe daaruit lering te trekken. Op de derde plaats is het bedoeld om samen met alle betrokken actoren, inclusief bestuurders, na te gaan wat alsnog verbeterd dient te 
worden.
 
Het boek is niet bedoeld om met het kritische vingertje te wijzen. Het gaat erom ideeën aan te dragen hoe het nieuwe land goed te doen functioneren, ten behoeve van de burger die volkomen terecht een goed functionerend openbaar bestuur verwacht.
 
Het boek is in de boekhandel en bij het Maritieme museum verkrijgbaar.
 
Persconferentie
Op 9 oktober om 15.30 uur zal in Hotel Otrobanda  een persconferentie plaats vinden. 
Alle schrijvers zullen bij de persconferentie aanwezig zijn. Aan het woord komen onder andere Alex Mollen en Gaby da Costa Gomez. Ze zullen meer vertellen over het boek en hun bevindingen over het transitie project.
 
Publicatie
Onder redactie van Hardy Huisden en Brede Kristensen, Nieuw land Curaçao - En alles wat daarbij komt kijken, Uitgeverij Caribpublishing, Curaçao. ISBN 978 90 8850 287 3. 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.