Installatie nieuwe rechters rede Karel Frielink

“Onze regering, ons parlement en onze rechterlijke macht zijn de hoekstenen voor een duurzame positieve ontwikkeling van ons Land. Met ons geloof in God zullen wij genieten van Zijn bescherming, want gezegend is het volk dat de Heer als God heeft. We zullen onze krachten bundelen en in gelijkheid en in vrede ons Land met liefde dienen.”

Dit is het begin van de Installatierede die mr Karel Frielink, Deken van de Orde van Advocaten Curaçao, vanmiddag hield ter gelegenheid van de installatie van een drietal rechters bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, St. Eustatius en Saba.

"Dit citaat komt niet uit een mis en evenmin uit een vrijblijvend gehouden toespraak," aldus Frielink, "maar uit de preambule van de Staatsregeling van Curaçao. Het zijn met zorg gekozen woorden. En blijkens de Staatsregeling is deze boodschap door het volk van Curaçao zelf verkondigd."

Het is de vierde en ook tevens laatste keer dat Karel Frielink als Deken van de Orde van Advocaten Curaçao een dergelijke rede op een installatiezitting hield. Hij gaf aan reeds in zijn eerste rede grote zorgen geuit te hebben. In latere jaren zijn die zorgen in sterkere bewoordingen gegoten, maar daar waren de omstandigheden dan ook naar, volgens Frielink.

"Als ik een centraal thema in mijn redes zou moeten aanwijzen, dan is dat zonder twijfel het uiten van kritiek op mensen (en omstandigheden, maar die worden ook door mensen veroorzaakt) die in meer of mindere mate een bedreiging voor de rechtsstaat vormen. Door een klein groepje is daarop redelijk fanatiek gereageerd, voornamelijk in de vorm van schreeuwen en schelden. Die reacties hebben mij persoonlijk niet geraakt, maar het feit dat ook personen met grote politieke verantwoordelijkheid (en dat zijn leiders die een voorbeeldfunctie hebben) hieraan hebben meegedaan, is teleurstellend en een teken van zwakte."

Dat soort reacties liet hem er echter niet van weerhouden om wederom een kritische noot te kraken. Een staatsrechtelijke noot deze keer.
 
Het doel van regelingen zoals de Staatsregeling, maar ook het Reglement van Orde van de Staten, is – onder andere – bescherming te bieden tegen willekeur. Het Reglement van Orde heeft overigens niet voor niets die naam: het bevat regelingen die voor het ordentelijk functioneren van de Staten van belang zijn. Bij twijfel over de uitleg van een bepaling van het Reglement beslissen de Staten (dus de meerderheid) en niet de voorzitter, legde Frielink uit. Niet de voorzitter 
beslist dus uiteindelijk hoe het Reglement moet worden uitgelegd en begrepen, maar de Staten zelf. Een voorzitter is verplicht om statenleden die te kennen geven dat te willen, zich daarover te laten uitspreken.
 
"Het is een open deur, maar macht kan worden misbruikt, ook als die macht democratisch georganiseerd is. Bevoegdheden kunnen bijvoorbeeld worden misbruikt door deze voor een ander doel te gebruiken dan waarvoor deze zijn verleend."
 
De (constitutionele) crisis van de afgelopen weken heeft volgens Frielink aangetoond dat er een lacune in ons rechtsbestel zit. "Het ontbreekt aan een instituut dat met gezag geschillen van staatsrechtelijke aard kan beslechten. Het vertrouwen in onze Staatsregeling en het functioneren van onze democratie zijn erbij gebaat dat er een onafhankelijk Constitutioneel Hof in het leven wordt geroepen."
 
Karel Frielink sloot zijn rede af met felicitaties aan de rechters die vandaag in deze installatiezitting centraal stonden. "U 
begint uw werkzaamheden op een turbulent moment in onze geschiedenis. Maar ook op een moment dat er geschiedenis wordt geschreven. En hoewel ik uw rol wat betreft de beslechting van geschillen respecteer en waardeer, heeft Curaçao op dit moment, naast een Constitutioneel Hof, vooral behoefte aan maatschappelijke leiders die een bijdrage kunnen leveren aan een door zovelen gewenste maatschappelijke verzoening."
 
Hier kunt u de volledige tekst van de Installatierede van mr. Frielink lezen.
 

 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.