Belastingwinkel voor gratis hulp bij doen van aangifte voor Curaçao en Aruba

ROTTERDAM/ WILLEMSTAD/ ORANJESTAD - Belastingbetalers op Curaçao en Aruba kunnen vanaf volgend jaar gratis onafhankelijk advies krijgen bij het doen van de jaarlijkse aangifte.
 
Vandaag is daartoe de Stichting Caribische Belastingwinkel opgericht, een initiatief van de Curaçaose mr. Germaine Rekwest. Zij is programma-coördinator Caribisch fiscaal recht bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
 
,,Het concept ‘belastingwinkel’ bestaat al wel in Nederland, maar nog niet op de eilanden terwijl er ook daar veel behoefte is aan hulp bij het invullen van belastingformulieren”, aldus Rekwest. Het is de bedoeling dat masterstudenten fiscaal recht e/o fiscale economie in het voorjaar een week op Curaçao en Aruba verblijven om daar de belastingwinkel te runnen. ,,Mensen kunnen binnenlopen, maar beter is het een afspraak te maken zodat meteen kan worden verteld welke documenten men mee moet nemen. Wij zijn nog aan het nadenken over een geschikte locatie. Dat zou in het Belastingkantoor kunnen, maar wellicht ook in de bibliotheek. Nu de oprichtingsakte is gepasseerd komen we in de uitwerkingsfase.”
 
Rekwest heeft inmiddels met diverse samenwerkingspartners gesproken waaronder werkgevers in de financiële en zakelijke dienstensector ,,Er is op de eilanden een grote vraag naar professioneel geschoolde fiscalisten. De meeste studenten die naar Nederland gaan om te studeren blijven daar hangen. De aanstaande fiscalisten die de belastingwinkel bemensen zullen in de week dat ze daar zijn in contact worden gebracht met potentiële werkgevers.” Daarnaast zijn zij beschikbaar voor het geven van presentaties op middelbare scholen om leerlingen enthousiast te maken voor het vak van fiscalist.
 
Voordat de deelnemers naar de eilanden reizen krijgen zij in aanvulling op de reguliere studie een training om ze bekend te maken met de specifieke kanten van het belastingstelsel van Curaçao en Aruba. Voor de startfase is de stichting afhankelijk van subsidies, maar na drie jaar moet zij zichzelf kunnen bedruipen door middel van sponsoring. Het bestuur wordt gevormd door Germaine Rekwest (voorzitter) en de studenten Aaron Tammes en Vincent van Drunen. In de Raad van Advies nemen zitting oud-gevolmachtigde minister Paul Comenencia, hoogleraar belastingrecht prof.dr. Sigrid Hemels en mr. Jeroen Adeler die als fiscalist op Curaçao heeft gewerkt en diverse publicaties over het Antilliaans belastingrecht op zijn naam heeft staan.
 
Curacao Nieuws

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.