Geen ontmoeting met Bouterse op EU-ACP-top

Leden van het Europarlement en afgevaardigden van lidstaten uit Afrika, de Cariben en de landen rond de Stille Oceaan (de ACP) zullen tijdens de top in Suriname geen officiële ontmoeting hebben met president Desi Bouterse. Dat is de uitkomst van vandaag na een lang debat over de locatie van de top.

Onder druk van onder meer de Nederlandse Europarlementariër Toine Manders is gesproken om de top wellicht te verplaatsen naar een ander land. Maar daartoe werd niet besloten.

Het feit dat Bouterse in Nederland veroordeeld is voor drugssmokkel en de recent aangenomen amnestiewet zijn voor de leden redenen genoeg om Bouterse te boycotten en niet te ontmoeten tijdens de top in november. Mocht Bouterse onuitgenodigd toch komen opdagen, dan is een deel van de delegatie bereid weg te lopen.

Manders had liever gezien dat de top verplaatst zou worden, maar kan leven met het compromis. Hij hoopt dat dit besluit leidt tot een dialoog tussen de EU en Suriname over de omstreden amnestiewet. “We moeten een figuur als Bouterse geen podium bieden om deze top te misbruiken en weg te laten komen met die wet.” CDA-Europarlementariër Ria Oomen noemt het compromis ‘een goede oplossing omdat hiermee wordt voorkomen dat Bouterse de bijeenkomst zou kunnen gebruiken om zijn eigen blazoen op te poetsen’.

© ANP

Related articles:

- Netherlands raps Suriname over killings amnesty

- Suriname lawmakers grantimmunity for 1982 murders

disclaimer | privacy
© Dutch Caribbean Legal Portal | Website by Blinq Web Studio