Oorzaak ontploffing Kruithuis onduidelijk

WILLEMSTAD - Op 15 december 2012 deed zich omstreeks 14:50 uur een ontploffing voor in het Kruithuis aan de Seru Loraweg. Het onderzoek kreeg de naam “Ground Zero”.
 
Tengevolge van de ontploffing zijn Eldridge “Richy” Renfurm, Nicky Emerenciana, Runyeon “Reintje” Reinita en Nerryque “Danny” Bethancourt overleden. Randell Constancia, Sic Chan en Canuto Finies raakten hierbij gewond.
 
Door het Bureau Tactische Recherche en het Bureau Technische Recherche, beide van het Korps Politie Curaçao, en de Inspectie Arbeid en Veiligheid is een onderzoek verricht naar de toedracht van de ontploffing.
 
Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao concludeert op grond van de resultaten van dat onderzoek dat niet is vast komen te staan wat de daadwerkelijke oorzaak van de ontploffing is geweest. Op grond van het 
onderzoek is komen vast te staan dat er in ieder geval onvoldoende aanwijzingen zijn dat de ontploffing een van buiten afkomstige oorzaak kent (zoals bijvoorbeeld iets brandends dat een -onbekende-derde de loods zou 
hebben ingegooid). Wel zijn er voldoende aanwijzingen dat de oorzaak van de ontploffing door activiteiten en omstandigheden in de loods van het Kruithuis is veroorzaakt. 
 
Op het terrein van het Kruithuis en in de loods waar de ontploffing heeft plaatsgevonden is een grote hoeveelheid onregelmatigheden aangetroffen zoals onder andere sigarettenpeuken, lege bierflesjes, mobiele telefoons en een lijmpistool. Ook is gebleken dat in de loods (zwaar) vuurwerk was verplaatst.
 
Omdat de vier personen die zich in de loods bevonden, waar de ontploffing is ontstaan, alle vier zijn overleden en de ontploffing een zodanig grote kracht heeft gehad, waardoor veel sporen in de loods zijn vernietigd, is een concrete oorzaak helaas niet vast te stellen. 
 
Tot slot overweegt het OM dat uit het onderzoek is gebleken dat zich gebrekkigheden in de naleving, controle en handhaving van de opslag van (zwaar) vuurwerk hebben voorgedaan en dat de onderliggende wetgeving hiertoe verbetering en aanscherping behoeft. 
 
Aangezien niet met zekerheid is komen vast te staan wat de feitelijke toedracht van de ontploffing is kan het Openbaar Ministerie (OM) niet tot vervolging van enige (rechts)persoon overgaan en slechts constateren dat zowel de naleving, controle en handhaving van de opslag van (zwaar) vuurwerk alsmede de onderliggende wetgeving de nodige aandacht dient te krijgen.
disclaimer | privacy
© Dutch Caribbean Legal Portal | Website by Blinq Web Studio