'Bientu’ op agenda justitieoverleg Aruba

'Bientu', het Curaçaose onderzoek naar mogelijke fraude- en witwaspraktijken door de lokale loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos, komt ter sprake tijdens het halfjaarlijkse justitieel vierlandenoverleg op Aruba in juni.

Nederland wil ‘herbevestigen’ dat justitieministers in het Koninkrijk zich aan ‘gangbare gedragscodes’ houden. Interventie in lopend strafrechterlijk onderzoek, zoals de Curaçaose Justitieminister Elmer Wilsoe doet in Bientu, past daar niet bij. Nederland hekelt dat Wilsoe’s handelwijze ‘de schijn van belangenverstrengeling wekt’ en ‘het aanzien van het Koninkrijk schaadt op internationaal niveau – en wel bij de belangrijke geopolitieke partner de Verenigde Staten’.
 
‘Ongestoord’
 De insteek van Nederland om Bientu op de agenda te plaatsen op Aruba blijkt naar verluidt uit de woorden van Justitieminister Liesbeth Spies na afloop van de Rijksministerraad op vrijdag 11 mei 2012: “Nederland gaat er vanuit dat het Bientu-onderzoek ongestoord verder gaat.” Het is niet duidelijk wat Nederland zal doen als Wilsoe met de ‘gangbare gedragscode’ blijft breken.
 
Procureur-generaal Dick Piar, die zondag 13 mei 2012 voor werk naar Nederland vertrok, geniet ‘geen enkel vertrouwen’ van Wilsoe. De PG zou volgens Wilsoe verkeerde informatie over Bientu verstrekken, misleidend zijn over het aantal beslagen in de zaak Bientu, rechterlijke bevelen niet uitvoeren en het ministerieel gezag ondermijnen.
 
Volgens Wilsoe moest het OM nooit aan een onderzoek naar de handel en wandel van Dos Santos zijn begonnen “omdat de Directeur der Belastingen geen fiscaal onderzoek is begonnen tegen de loterijbaas en dus ook geen onderzoek heeft overgedragen aan het OM”.
 
Ondemocratisch’
 Wilsoe hekelt in een relaas aan de Staten van Curaçao over de zaak Bientu dat hij instructies aan het Openbaar Ministerie over individuele strafrechterlijke onderzoeken ter goedkeuring aan de rechter moet voorleggen. Deze procedure, die in de consensusrijkswet voor Openbaar Ministeries is opgenomen, ervaart de PS-bestuurder als ‘ondemocratisch’: “de Arubaanse en de Nederlandse Justitieministers kunnen wél rechtstreeks aanwijzingen geven”.
 
De Curaçaose minister wil daarom “op zeer korte termijn met een wetsvoorstel komen om de consensusrijkswetten die op 10-10-’10 van kracht werden en de democratie van Curaçao ondermijnen, op te heffen. Toch was Wilsoe zelf medeondertekenaar van onder meer deze consensusrijkswet op 9 september 2010. Spies’ woordvoerder Thijs Manten brengt in een korte reactie in de herinnering dat “consensusrijkswetten niet eenzijdig kunnen worden opgeheven”.

(RNW)

Lees ook: Memo Wilsoe aan de Staten (11 mei 2012) - (1.3mb, pdf)
 

COCI tables anti-money-laundering legislation concerns with Minister

PHILIPSBURG--The St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (COCI) tabled its concerns on the proposed changes to the law relating to the Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) recommendations and, in particular, the articles of the law related to COCI’s functioning, during a meeting with Justice Minister Cornelius de Weever and his legal advisers on August 19.

Detentie chauffeur dodelijk ongeluk Curacao verlengd

WILLEMSTAD - De detentie van de chauffeur die afgelopen vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte is verlengd.

Braziliaanse uitwisselingskandidaten Rotary Club bezoeken Hof Curacao

WILLEMSTAD – Onlangs heeft de vicepresident van het Hof, mr. Mauritsz de Kort, samen met rechter mr. Sigmar Carmelia twee uitwisselingskandidaten uit Brazilië ontvangen.