Westerveld onterecht uit functie als interim-manager OWCS gezet

WILLEMSTAD - Het bezwaar van Sonia Westerveld tegen de beëindiging van haar functie als interim-manager (ofwel interim-secretaris-generaal) bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), is gegrond verklaard door het Gerecht in Ambtenarenzaken.

Dit is zo besloten in een vonnis op 8 maart 2013. De minister van Onderwijs stelde zich op het standpunt dat Westerveld de functie zelf had geconcipieerd en dat zij niet is aangesteld als beleidsdirecteur en dat de functie van waarnemend secretarisgeneraal niet bestaat.

,,Het gerecht kan de minister niet volgen in dat betoog”, zo staat in het vonnis. ,,Beide besluiten zijn getekend door de daartoe bevoegde ambtsdragers, de minister en de gouverneur. Niet is gesteld of gebleken dat deze niet door die ambtsdragers zijn genomen en ze zijn bovendien kennelijk aan Westerveld bekendgemaakt, waardoor ze in werking zijn getreden”, aldus het gerecht.

Daar voegt de rechter nog aan toe dat de opdracht die Westerveld kreeg alleen ingetrokken kan worden door het bevoegde gezag. ,,Als bevoegd gezag geldt in het geval van Westerveld de regering van Curaçao die wordt gevormd door de gouverneur en een of meer ministers. Het besluit tot intrekking van de aanwijzing van Westerveld als tijdelijk secretaris-generaal kon derhalve uitsluitend worden genomen door de regering en niet alleen door de minister.” De minister was dus niet bevoegd haar functie te beëindigen.

Daar komt bovendien bij dat andere punten in de beschikking die aan het ontslag ten grondslag liggen, niet ontvankelijk zijn verklaard door de rechter. Zo wordt in de beschikking gesteld dat er een commissie in het leven wordt geroepen die als taak heeft de handelingen en het nalaten van Westerveld te onderzoeken en ook de gevolgen van haar handelen ofwel nalaten in verband met het project gratis onderwijs.

Hierover stelt het gerecht: ,,Gebleken is dat bedoelde commissie inmiddels verslag heeft uitgebracht en heeft geadviseerd Westerveld niet disciplinair te straffen.” Ook heeft er inmiddels een gesprek plaatsgevonden met de minister die niet meer beoogt om een disciplinaire straf op te leggen.

(Antilliaans Dagblad)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.