OM verliest ontnemingszaak tegen witwasser

WILLEMSTAD — Willy Hamen hoeft niets te betalen aan het land. Dat besloot het hof naar aanleiding van een verzoek van het Openbaar Ministerie om ruim een half miljoen gulden te ontnemen aan de voor witwaspraktijken veroordeelde man.
 
Het hof is het met advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran eens dat nergens uit het ontnemingsdossier blijkt hoeveel Hamen zelf verdiende met het opsturen van geld naar Curaçao. Overigens kan uit het dossier ook niet worden afgeleid hoeveel hij per financiële handeling verdiende.
 
De eerste rechter schatte dat het wederrechtelijk verkregen voordeel vastgesteld moet worden op 351.841 gulden. Hiertegen is Hamen in beroep gegaan.
 
Het hof kan de berekeningen van de eerste rechter niet volgen. “De rechter is er klaarblijkelijk van uitgegaan dat het geld, dat in verband met de drugsdelicten naar Curaçao werd gestuurd, geheel door de veroordeelde is verkregen. Daarvoor zijn echter geen aanwijzingen in het dossier.” Verder blijkt ook nergens uit dat Hamen eigenaar was van de drugs, voegt het hof daaraan toe.
 
Het hof kan ook niet tot een schatting komen van de omvang van het wederrechtelijk verkregen voordeel, waardoor het bedrag vastgesteld wordt als zijnde nihil.
 
Hamen werd eerder bij verstek tot 34 maanden veroordeeld. Hij heeft volgens het hof een gewoonte gemaakt van het opzettelijk witwassen van geld in de periode van 18 augustus 2001 tot en met maart 2007. Vervolgens diende het OM een ontnemingsvordering in, waarmee diverse bedragen ontnomen zouden moeten worden aan de witwasser. Nu hoeft hij niets meer te betalen.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.