Nepomuceno vrijgesproken van handel in vervalste merkpordukten

WILLEMSTAD — Xerxes ‘Checo’ Nepomuceno, ex-voorzitter van de Freezone Association of Curaçao (FrezaCur) en zijn bedrijf zijn door de rechter vrijgesproken van het invoeren, doorvoeren of in het bezit hebben van vervalste merkproducten in juni vorig jaar. Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de behandeling van de zaak op 14 februari, in totaal 250.000 gulden boete tegen de man en zijn bedrijf.
 
Het gaat hier om ruim 400 dozen met kleding van het merk Lacoste, ruim 900 dozen met sigarettenpakken van het merk Marlboro, ruim 400 dozen met spijkerbroeken van het merk Calvin Klein en ruim 800 dozen met nagemaakte Armani-shirts, afkomstig uit onder andere China. De spullen zijn bij een bedrijf van Nepomuceno gevonden, tijdens controles bij de Vrije Zone en door het OM in beslag genomen.
 
Het OM kon ter zitting bewijzen dat alle in beslag genomen producten, met uitzondering van de Calvin Klein-spijkerbroeken, nagemaakt waren. De spullen zijn onttrokken aan het verkeer. Alleen de spijkerbroeken zijn in bewaring genomen om te bepalen wie de eigenaar is. Nepomuceno heeft hiervan afstand gedaan.
 
Het OM kon echter de opzet van Nepomuceno niet bewijzen. “De directeur is niet op de hoogte van de precieze inhoud van de containers, behalve dan van de (globale) omschrijving van de inhoud op de invoice en de bill of lading. De directeur vergt van zijn opdrachtgevers dat de omschrijving met de inhoud van de containers klopt, in verband met douanecontrole. De controle die hij zelf uitvoert, beperkt zich tot het checken of er dozen in de container zitten en strekt zich niet uit tot de inhoud van die dozen.” Hoewel deze controle tamelijk beperkt is, betekent dit niet dat hij opzettelijk heeft gehandeld, voegt de rechter daaraan toe.
 
Gelet op de vrijspraak zijn de vorderingen van de merkhouders Nike International Ltd, Philip Morris Sarl en Calvin Klein Trademark Trust in het strafproces niet-ontvankelijk. Zij hebben de mogelijkheid om een procedure te starten bij een civiele rechter.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.