Kritiek Gerecht op Bonaire voor bouwvergunning pier

KRALENDIJK – Het Openbaar Lichaam van Bonaire (OLB) krijgt een tik op de vingers van het Gerecht in Eerste Aanleg BES voor het afgeven van vergunningen voor de uitbreiding van de pier bij Karel’s Beach Bar.
 
Het gerecht heeft het OLB, het Bestuurscollege en Rijkswaterstaat (RWS) in een voorlopige voorziening erop gewezen dat de (bouw)vergunningen opgeschort worden totdat de rechter de bezwaren behandelt op 16 april. Ook zal gekeken worden naar de wettelijke geldigheid van de al afgegeven vergunningen.
 
De natuurorganisaties Stinapa en Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) protesteren al geruime tijd tegen de bouwactiviteiten in de wateren van het Marine Park Bonaire, waar de uitbreiding van Karel’s Beach Bar moet komen. Ze waarschuwen voor enorme gevolgen voor het koraalrif.
 
Projectontwikkelaar Karel Visser (Jokaya NV) wil een tweede pier bouwen tegenover het familierestaurant Zeezicht. Ook het bouwen van een hotel is onderdeel van het plan. Visser heeft sinds 1989 een bouwvergunning. Vorig jaar oktober hield RWS een hoorzitting in Nederland om de bezwaren te bespreken.
 
Volgens interim directeur Willem van Hees van Stinapa is het onbegrijpelijk dat de overheid groen licht geeft voor de bouwactiviteiten, terwijl de kwestie onder de rechter is. “De uitspraak is voor het totale pakket; dus alle vergunningen zijn opgeschort. Het is pijnlijk voor de ontwikkelaar, maar de overheid kan geen vergunning blijven afgeven. De eerdere vergunningen staan onder bezwaar, dus de ontwikkeling kan niet verder zonder dat het in de rechtszaal wordt uitgevochten.”
 
De constructiewerkzaamheden zijn intussen gestaakt. Tegen de voorlopige voorzieningen kan geen beroep worden aangetekend.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.