Hof benoemt Leo Spigt als onderzoeker naar (wan)beleid bij Taxand Curaçao

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van  Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Saint Eustatius en Saba heeft een onderzoek bevolen naar het beleid en de gang van zaken bij fiscalistenkantoor Taxand Curaçao. Als onderzoeker is Leo Spigt van Spigt Litigators in Nederland aangesteld. Hij zal het exacte reilen en zeilen binnen Taxand Curaçao vanaf 31 december 2010 onder de loep nemen.
 
Dat meldt Advocatie.nl.
 
Muller & Associates Financial Services-directeur Peter Muller had een verzoek tot de onderzoeksenquête ingediend bij het Hof. Muller beticht zijn voormalig zakenpartner binnen Taxand Curaçao, Judith Brewster, van fraude. Daarnaast beschuldigt Muller onder anderen Brewster en andere oud-bestuurders Manuel Candal en Roelof Vos van gevoerd wanbeleid.
 
Muller’s kantoor M&A fuseerde eind 2010 met Brewsters bedrijf B&B Consultancy om op Curaçao onder de wereldwijd bekende naam Taxand te werken. Muller en Brewster werden beide directeur. Muller kwam er vervolgens achter dat Brewster gelden van de Taxland Curaçao-rekeningen voor persoonlijke doeleinden onttrok. Hierop namen zowel Muller als Brewster in de zomer van 2012, anderhalf jaar na de start, ontslag als directeur. Muller zegde daarbij Taxand Curaçao de huur van zijn kantoorpand op, nadat er een huurachterstand was ontstaan. Zijn bedrijf M&A werkt inmiddels weer zelfstandig; intussen wacht Muller nog steeds op betalingen en dividenduitkering door Taxland Curaçao.
 
Zowel oud-bestuurders Candal en Vos als tijdelijk bestuurder De Bres hebben het Gemeenschappelijk Hof laten weten dat de financiële administratie van Taxand Curaçao ‘over het boekjaar 2011 zwaar onder de maat was’. De vorig jaar aangestelde tijdelijk bestuurder De Bres, die overigens in januari 2014 werd ontheven uit zijn functie, heeft zelfs gesteld dat ‘een toegankelijke en accurate administratie ontbreekt.’ Wel is in de jaarrekening 2011 een ‘substantiële’ vordering van Taxand Curaçao op het bedrijf van Brewster vastgesteld, al is die nog niet voldaan. De Bres spreekt van aanzienlijke schulden bij Taxand Curaçao, ‘die niet kunnen worden voldaan bij gebrek aan middelen’ en van ‘onoverbrugbare meningsverschillen.’
 
Deze feiten maken het volgens het Hof ‘aannemelijk dat Brewster bij het laten ontstaan van die vordering, terwijl zij bestuurder van TC was, de belangen van haarzelf en/of die van aan haar gelieerde vennootschappen op ongeoorloofde wijze heeft vermengd met de belangen van TC.’ Het feit dat het bestuur geen stappen ondernam om de administratie op orde te brengen of de vordering op Brewster te innen, ‘wijst erop dat de bestuurders van TC hun rol als zodanig hebben miskend of verwaarloosd.’ Dit alles geeft volgens het Hof ‘gegronde redenen om aan een juist beleid te twijfelen’.
 
Leo Spigt is bij beschikking van 1 april aangewezen als de onderzoeker die alle door Muller geuite klachten bij zijn onderzoek mag betrekken, met het doel inzicht te krijgen in het beleid en antwoord te krijgen op de vraag wie verantwoordelijk is. Ook al sprak tijdelijk bestuurder De Bres van onoverbrugbare meningsverschillen, het Hof verzoekt Spigt om zo snel mogelijk een poging tot bemiddeling tussen de partijen te doen en hierover te rapporteren. De kosten van het onderzoek komen voor rekening van Taxand Curaçao.
 
 
 
Roelof Vos and Manuel Candal were represented in this case by Mr. Thomas Aardenburg, attorney and partner at Soliana Bonapart & Aardenburg.
 
 
Related article:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.