Downloadverbod Nederland na uitspraak Europees Hof

LUXEMBURG - Nederland mag downloaden uit illegale bron niet meer toestaan. De thuiskopieheffing, die houders van auteursrecht hiervoor moest compenseren, is onvoldoende. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie vandaag.
  
Het Nederlandse ministerie van Justitie heeft op de uitspraak gereageerd door te stellen dat downloaden van onder meer muziek en films per direct niet meer is toegestaan.
 
De hoogste rechtbank van de Europese Unie noemde het donderdag onacceptabel dat de Nederlandse wetgeving geen onderscheid maakt tussen kopiëren uit geoorloofde bron, bijvoorbeeld het kopiëren van een eigen cd, en het kopiëren uit ongeoorloofde bron, zoals het downloaden van een film.
 
De Nederlandse wet is volgens het Hof nadelig voor houders van auteursrechten. Het gebrek aan een downloadverbod moedigt het illegaal verspreiden van auteursrechtelijk materiaal aan en heeft een negatief effect op verkopen daarvan, stelt het Hof.
 
Downloaden uit illegale bron wordt daarmee illegaal. Er waren eerder al plannen voor een downloadverbod in Nederland, maar die kwamen niet door de Tweede Kamer.
 
Het downloaden van films en muziek voor privégebruik werd vooralsnog toegestaan in Nederland, maar verspreiding van auteursrechtelijk materiaal mocht niet. In de Nederlandse wet staat niet expliciet dat downloaden uit illegale bron is toegestaan, dus de wet hoeft volgens het ministerie niet te worden aangepast.
 
Met 'illegale bronnen' worden bronnen bedoeld die geen auteursrechtenvergoeding betalen aan de maker van een werk. Diensten als Netflix en iTunes doen dit wel, maar via torrents en usenet wordt materiaal doorgaans zonder toestemming van de auteur verspreid.
 
Het handhaven van het verbod is niet aan de overheid, maar aan de houders van auteursrecht. Die zijn onder meer vertegenwoordigd in de Stichting Brein, die eerder al zorgde voor de blokkade van torrentsite The Pirate Bay.
In een reactie op zijn website stelt de stichting dat het zijn vizier richt op aanbieders van auteursrechtelijk materiaal en niet op downloadende gebruikers. "Dat beleid blijft onveranderd."
 
De uitspraak komt voort uit een zaak over de hoogte van de thuiskopieheffing. Elektronicafabrikanten vonden de thuiskopieheffing te hoog, omdat deze is gebaseerd op schade door downloaden uit illegale bron.
Het Hof gaf de fabrikanten gelijk. De Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT), die de hoogte van de thuiskopieheffing bepaalt, is door het ministerie van Justitie gevraagd om met het oog op de uitspraak nieuwe tarieven vast te stellen.
 
Die tarieven zullen alleen rekening houden met kopiëren uit geoorloofde bron en zullen dus lager uitvallen.
 
Reactie van het Ministerie van Justitie op de uitspraak:
 
Uitspraak Hof van Justitie vergt aanpassing thuiskopieheffingen
 
De uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zaak ACI A’dam tegen Stichting de Thuiskopie heeft gevolgen voor de algemene maatregel van bestuur, waarin de thuiskopieheffingen zijn geregeld op informatiedragers zoals smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets en hdd-recorders. Het Hof van Justitie is van oordeel dat het maken van een privé-kopie van auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde prestaties uit een illegale bron niet is toegestaan en ook niet heffingsplichtig is. De uitspraak heeft directe werking.
 
De thuiskopieheffingen zijn ingesteld als compensatie voor het nadeel dat rechthebbenden lijden als gevolg van het maken van kopieën voor eigen studie of gebruik van beschermde werken zoals muziek en films. Stichting de Thuiskopie int en verdeelt deze auteursrechtvergoedingen voor en aan rechthebbenden door middel van verdeelorganisaties.
 
De Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) is door staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) gevraagd aan te geven welke thuiskopieheffingen passend zijn na het arrest van het Hof van Justitie. De SONT is het bij wet ingesteld overlegorgaan, waarin betalingsplichtigen en de Stichting de Thuiskopie zijn vertegenwoordigd onder onafhankelijk voorzitterschap van Marco Pastors. Het advies van de SONT wordt deze zomer verwacht. Op basis van het advies zal Teeven de algemene maatregel van bestuur wijzigen.
 
De bewindsman zal binnen twee weken in een brief aan de Tweede Kamer uitgebreider reageren op het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie. 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.