Gumbs verliest zaak tegen de overheid

WILLEMSTAD — Voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst (VDC) Edsel Gumbs heeft zijn jarenlange strijd met de overheid verloren. Hij heeft sinds juni 2011 diverse bezwaarschriften ingediend bij het Gerecht Ambtenarenzaken, nadat hij door een vertrouwensbreuk van zijn taak werd ontheven.
 
Die zijn inmiddels behandeld tijdens verschillende zittingen en zijn afgelopen woensdag bijna allemaal ongegrond verklaard. Ook Gumbs’ verzoek voor materiële en immateriële schadevergoeding werd afgewezen.
 
De rechter heeft bij de beoordeling rekening gehouden met onder meer de adviezen van de Commissie van Toezicht. Gumbs heeft tijdens de behandelingen gesteld dat de commissie niet zorgvuldig en niet objectief haar rapport heeft opgesteld, maar volgens de rechter heeft hij deze stelling niet met concrete gegevens onderbouwd.
 
Gumbs is bij brief van 1 juni 2011 met onmiddellijke ingang voor de duur van zes maanden ontheven van zijn werkzaamheden als VDC-hoofd. In dat besluit is toen onder meer als reden genoemd, ‘de (nog steeds) bestaande conflictsituatie tussen hem en de minister van Algemene Zaken’. Daarnaast werd hij conform artikel 49 van de Landsverordening materieel ambtenarenrecht (LMA) met onmiddellijke ingang – onder de verantwoordelijkheid van de Justitie-minister – belast met de reorganisatiewerkzaamheden bij de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).
 
Hij was het hiermee niet eens en verzocht de rechter om het besluit te vernietigen. Gumbs heeft verder niet meegewerkt aan de uitvoering van het besluit. Hij meent dat de motivering voor zijn ontslag volstrekt onjuist en ondeugdelijk is en dat de minister tevens in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur heeft gehandeld. Dit laatste heeft hij echter niet aangetoond. Daarnaast voerde hij aan niet te zijn gehoord voordat het overplaatsingsbesluit werd genomen, maar dit is volgens de rechter geen reden om het besluit te vernietigen.
 
De rechter heeft verder ook rekening gehouden met de omstandigheid dat de reorganisatie in de gevangenis noodzakelijk en van groot belang is, en dat deze een niveau vereist dat zeker niet onderdoet voor dat van het VDC-hoofd. De rechter merkt daarnaast op dat er op grond van de bijzondere eigenschappen waarover het VDC-hoofd dient te beschikken, geen gelijkwaardige andere ambtelijke functie in Curaçao voor Gumbs beschikbaar was.
 
Gumbs heeft ook bezwaar gemaakt tegen de benoeming van Franklin Calmero. Calmero werd op 1 maart 2011 – op advies van de Commissie van Toezicht – tot waarnemend hoofd van VDC benoemd.
 
Aan deze benoeming ligt het schrijven van de commissie van 24 februari 2011 ten grondslag, aldus de rechter. In die brief adviseerde de commissie de regering om het interim karakter van de benoeming te benadrukken, bij voorkeur door de benoeming voor een beperkte tijd vast te stellen, om te voorkomen dat Gumbs hiertegen bezwaar kan maken.
 
Dat heeft Gumbs toch gedaan, maar te laat. Hij werd in dit verzoek niet-ontvankelijk verklaard.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.