Korpodeko Wins Case Against Former DAE Owner Nick Sandman

WILLEMSTAD – Yesterday the Court of Justice ruled in favor of the development bank Korpodeko in the case against the former owner of the defunct airline Dutch Antilles Express, Nick Sandman.
 
Sandman will have to pay the bank 7 million guilders (3.8 million dollars) with interest. This amount is a loan which was never repaid.
 
In 2011 Korpodeko gave Nick Sandman this loan to invest in DAE. But Sandman sold his shares in the company without Korpodeko’s consent.
 
Korpodeko always stated that the transfer of the shares to another party was illegal and that the person who received the loan is responsible.
 
The Court agreed with Korpodeko on this statement. This also means that DAE won the case against Sandman.
 
 
Korpodeko wint zaak van Sandmann in hoger beroep
 
WILLEMSTAD - Nicolaas ‘Niek’ Sandmann, voormalig eigenaar van de inmiddels failliet verklaarde luchtvaartmaatschappij Dutch Antilles Express (DAE), moet de ontwikkelingsbank Korpodeko een boete betalen van 6,9 miljoen gulden. Dat oordeelde de rechter tijdens het hoger beroep bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie afgelopen dinsdag.
 
Naast de boete is Sandmann ook door de rechter gesommeerd om de wettelijke rente over het bedrag van 6,9 miljoen gulden aan Korpodeko te betalen. De proceskosten van de eerste aanleg (25.800 gulden) en het hoger beroep (ongeveer 46.000 gulden) komen tevens voor rekening van de voormalige eigenaar.
 
Korpodeko verstrekte in het najaar van 2010 een lening van 6,9 miljoen gulden aan de verlieslijdende luchtvaartmaatschappij. Het was de bedoeling dat het geld geïnvesteerd zou worden in DAE. In plaats daarvan verkocht Sandmann de vliegmaatschappij zonder medeweten van Korpodeko aan Arnold Leonora. Daarmee handelde hij in strijd met de overeenkomst die met de Ontwikkelingsbank was gesloten. De voormalige eigenaar stelde Korpodeko pas op de hoogte van de wisseling van eigenaar nadat de deal met Leonora al rond was.
 
Volgens Sandmann is Korpodeko niet slechter geworden van de aandelenverkoop. De rechter verwierp deze stelling ‘wegens onvoldoende onderbouwing, mede gelet op de omstandigheid dat als onbetwist moet worden aangenomen dat Leonora met de noorderzon is vertrokken’. De financiële situatie van de vliegmaatschappij was hoe dan ook ongunstig, maar de rechter vindt het niet aannemelijk ‘dat voortduring van de betrokkenheid van Sandmann bij DAE geen enkele waarde voor DAE en Korpodeko zou hebben gehad’.
 
Korpodeko is in deze zaak bijgestaan door Eric de Vries van HBN Law. Nick Sandmann werd vertegenwoordigd door Lex Gonzalez van advocatenkantoor Curacao Law.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.