Zaak dood milicien brengt andere incidenten bij CurMil naar buiten

WILLEMSTAD — Het dossier inzake het schietincident bij marinekazerne Suffisant, waarbij de milicien Ishtarr Nicasia om het leven is gekomen, werpt licht op de zorgwekkende situatie bij de Curaçaose Militie (Curmil).
 
Uit het dossier komen dan ook zaken naar voren zoals het werken onder invloed van alcohol en gebrek aan toezicht.
 
Het schietincident vond in de avonduren van 9 juli plaats in de kazerne in Suffisant, waar net als bij alle andere kazernes diverse veiligheidsvoorschriften bestaan, die militairen moeten opvolgen. Die voorschriften zijn opgenomen in een handboek, waarmee alle militairen bekend zijn.
 
Een van de belangrijkste voorschriften is dat een milicien te allen tijde het Glock-dienstwapen moet behandelen alsof het geladen is. “Het is aan de buitenkant onmogelijk om te zien of het wapen geladen is, daarom”, legde officier Leomar Angela tijdens de behandeling van deze zaak uit. Ook mag een wapen nooit op iemand gericht zijn, maar altijd in een veilige richting. Bovendien mag er nimmer alcohol gedronken worden.
 
Uit het dossier van de zaak tegen Shurendy M., die op 16 september jl. terechtstond voor de dood van Nicasia en tegen wie het OM drie jaar celstraf eist, blijkt echter dat de miliciens (bij Suffisant) zich niet altijd aan deze regels houden, met alle negatieve gevolgen van dien.
 
Bovendien is er ook sprake van gebrek aan toezicht door de leidinggevenden. Dat was zeker het geval op de avond van het schietincident.
 
Nicasia had in verband met de WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië zelf voor een fles whisky gezorgd, aldus M. Daar was ook hun leidinggevende, korporaal E. Michelle, van op de hoogte. Hij werd door de advocaat van M., Sheldry Osepa, als getuige opgeroepen.
 
Volgens de verdachte zat Michelle samen met hen naar de voetbalwedstrijd te kijken en merkte bovendien zelfs verbaasd op dat de fles whisky na de eerste helft al op was. Michelle wist ook dat miliciens regelmatig met hun wapens ‘speelden’, oftewel half laden, doorladen en ontladen, benadrukte M. Michelle ontkende dat onder ede, op vragen van advocaat Osepa. “Was er alcohol? Dat wist ik niet. Ik heb ook de fles Coca Cola niet gezien, noch de drie cups. Ik zat ook niet samen met hen naar het WK te kijken.” Verder verklaarde Michelle dat hij niet had gehoord dat er een wapen geladen werd terwijl hij zich in de wachtkamer bevond, omdat de televisie te hard stond. Michelle verklaarde ook dat hij vlak na het horen van de knal aan M. vroeg wat hij in godsnaam had gedaan en dat M. hierop zou hebben gezegd dat hij bij het ontladen van zijn wapen Nicasia had beschoten.
 
Ook M. kreeg de mogelijkheid om Michelle vragen te stellen en herhaalde sommige van de vragen, waarop Michelle steeds ontkende iets van alcoholgebruik af te weten. Hij bleef ook ontkennen op de hoogte te zijn geweest van het feit dat miliciens met half geladen wapens rondliepen en/of ‘speelden’. M. merkte toen op dat Michelle dit allemaal niet meer weet, omdat hij misschien zijn carrière bij Curmil niet wil verpesten. Michelle gaf hier geen reactie op.
 
Op de vraag van de rechter waarom M. het van belang vond om vast te stellen dat Michelle van het alcoholgebruik afwist, benadrukte M. dat hij altijd heeft aangenomen dat dat mocht. Michelle liet het toe, aldus M.
 
Maar het ging niet alleen die avond mis bij Suffisant. De rechter wees tijdens de behandeling ook op andere zaken. Ze had foto’s van miliciens in het dossier gezien, die bijvoorbeeld stoer poseerden met hun dienstwapens. Echter ook filmpjes van miliciens die bijvoorbeeld voor de lol een Glock tegen hun hoofd hielden en de trekker overhaalden. M. gaf aan dit nooit zelf te hebben meegemaakt, maar hij zegt wel andere ‘spelletjes’ te hebben meegemaakt. Spelletjes die volgens de rechter zeer zorgwekkend zijn.
 
Amigoe
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.