Verzoek Wernet afgewezen

WILLEMSTAD — Het verzoek van korpschef Marlon Wernet, om de verlenging van zijn schorsing te vernietigen, is gistermiddag door rechter Gustavo Polkamp afgewezen.
 
Tevens blijkt uit het vonnis dat Wernet een andere functie binnen het politiekorps KPC aangeboden kreeg, maar weigerde deze aan te nemen.
 
Deze beslissing komt nadat rechter Joop Drop afgelopen juni beide Landsbesluiten inzake Wernets op non-actiefstelling in december vorig jaar en de eerste verlenging hiervan in maart van dit jaar had vernietigd. Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) is hiertegen in beroep gegaan, omdat de motivering van de rechter naar zijn mening onjuist is. De beroepsbehandeling moet nog plaatsvinden.
 
Echter, in afwachting van de beroepsbehandeling, diende Wernet wederom een verzoek in om het tweede verlengingsbesluit van 6 augustus van dit jaar, te vernietigen. Conform dat besluit werd zijn schorsing met twee maanden verlengd, gerekend te zijn ingegaan op 9 juli jl. Die beslissing is genomen in afwachting van Wernets reactie op het rapport over zijn integriteit als korpschef, uitgevoerd door een commissie onder leiding van jurist Suzanne ‘Suzy’ Camelia-Römer.
 
De advocaat van Wernet, Wilfred Fortin, is ontevreden dat het besluit om de korpschef te schorsen en de eerste verlenging hiervan wel door rechter Drop werd vernietigd, maar dat Polkamp geen redenen ziet om de tweede verlenging te vernietigen.
 
Rechter Polkamp ziet de beslissing om een schorsing te verlengen echter als een zelfstandige beslissing tot schorsing. “De omstandigheid dat een eerdere beslissing tot schorsing en verlengingen daarvan nietig is verklaard, leidt dus niet automatisch tot nietigverklaring van de verlenging van de (inmiddels nietig verklaarde) schorsing”, aldus de rechter.
 
Polkamp ziet, net als Fortin, inderdaad ook redenen om het verlengingsbesluit te vernietigen. Zo werd Wernet niet gehoord op het voornemen om zijn schorsing wederom te verlengen. Wernet wees daar terecht op tijdens de behandeling van het verzoek, aldus de rechter. Het niet horen van de korpschef dient volgens Polkamp in beginsel ook tot vernietiging van de beslissing te leiden.
 
De bevindingen van het integriteitsonderzoek van de commissie geven echter voldoende feitelijke onderbouwing voor de verlenging van de schorsing, aldus de rechter. Daarmee is echter niet gezegd dat de bevindingen en conclusies van de commissie onverkort juist zijn. Dat zal immers in een bodemprocedure aan de orde dienen te komen, voegde Polkamp daaraan toe.
 
Volgens Polkamp is er hier ook sprake van een zeer bijzonder geval. Zoals bekend acht de commissie aannemelijk dat de korpschef een medewerkster – die niet integer blijkt te zijn of een risico vormt voor opsporingsonderzoeken – niettemin heeft voorgedragen om bij het Recherche Samenwerkingsteam (RST) te werk te worden gesteld.
 
De commissie is ook tot de conclusie gekomen dat de korpschef niet consistent en geloofwaardig in de motivering van zijn handelwijze en verkondiging van zijn visie als korpschef is geweest, waardoor hij niet compleet te vertrouwen is.
 
Gelet op de ernst van de beschuldigingen, de thans aanwezige feitelijke onderbouwing en de bijzondere positie van Wernet, is de verlenging dus niet onbegrijpelijk of disproportioneel, aldus de rechter.
 
 
Andere functie
 
Het verzoek van Wernet tot tewerkstelling is eveneens door rechter Polkamp afgewezen, staat in het vonnis.
 
Bovendien blijkt uit het vonnis dat minister Navarro Wernet op 22 augustus jl. middels een brief zijn voornemens heeft bericht om hem over te plaatsen naar een andere functie, conform artikel 81 Besluit rechtspositie Korps Politie Curaçao.
 
Navarro bevestigt de brief te hebben gestuurd en informeert desgevraagd dat Wernet dit aanbod naast zich heeft neergelegd. Wernet wil terug als korpschef.
 
Of dat nog gaat gebeuren is nog onduidelijk. Minister Navarro moet conform de wet de procureur-generaal Guus Schram nog horen, alvorens een beslissing te nemen over het lot van Wernet binnen het politiekorps.
 
Amigoe
 
In deze zaak wordt Minister Navarro en het Land Curacao vertegenwoordigd door Mr. Luigi Virginia van advocatenkantoor HBN Law. Korps chef Marlon Wernet wordt vertegenwoordigd door Mr. Wilfred Fortin van Advocatenkantoor mr. W. E. Fortin te Curacao. 
 
Related articles:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.