Douanebeambte uit ambt gezet na diefsta

WILLEMSTAD — Roberto Samboe, een douanebeambte werkzaam bij vliegveld Hato, is gistermiddag door rechter Sigmar Carmelia voor een periode van drie jaar uit zijn ambt gezet.
 
De man is schuldig bevonden aan diefstal van een mobiele telefoon die hij afgelopen juni van een Chinese toeriste had gestolen. De vrouw van Samboe heeft het slachtoffer de waarde van de telefoon wel terugbetaald, maar dat heeft de toeriste niet overgehaald om haar aangifte in te trekken, bleek gisteren tijdens de behandeling van deze zaak.
 
De man verklaarde ter zitting dat hij na controle van enkele koffers iets van de grond opraapte, toen hij de mobiele telefoon zag die volgens het slachtoffer een waarde van 800 dollar heeft. Door chaos op de werkvloer stopte hij de telefoon in zijn broekzak en ging verder met zijn controlewerkzaamheden. Toen hij thuis is aankwam, ontdekte hij de telefoon en besloot die op een kast te bewaren.
 
Het is de eigenaresse echter gelukt de telefoon op te sporen, via het Global Positioning System (GPS). Dit is een satelliet-navigatiesysteem dat informatie biedt over onder meer de locatie van bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Dankzij die informatie kwam de eigenaresse erachter dat de telefoon zich op Bándabou bevond, in de woning van Samboe, en dat de telefoon later ook in Nederland is opgespoord bij de woning van zijn zoon die daar woont. Het slachtoffer besloot hierop een bericht te sturen naar haar eigen telefoon, gericht aan de dief, Samboe dus, om haar mobiele telefoon terug te eisen. Het toestel had hij echter niet meer. Die had hij in Nederland verkocht. Ook deed de eigenaresse aangifte bij de politie dat haar telefoon bij Hato was gestolen en gaf tevens alle informatie over haar telefoon door. Hierop beloofde Samboe de vrouw de waarde van de telefoon terug te betalen en hij smeekte haar ook om de aangifte in te trekken. Zijn vrouw heeft vervolgens 1600 gulden aan de toeriste betaald, maar de aangifte werd niet ingetrokken.
 
Samboe werd vervolgens gedagvaard en stond gisteren terecht voor de diefstal. Het Openbaar Ministerie wees op de ernst en de aard van het feit, maar ook op de belangrijke functie die Samboe al ruim dertig jaar bekleedt. Er werd echter ook rekening gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden. Het OM eiste zes maanden gevangenisstraf compleet voorwaardelijk, drie jaar proeftijd en ontzetting uit het ambt voor de periode van drie jaar.
 
Het vonnis van de rechter was conform deze eis.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.