SAC verliest zaak om Carnaval 2015

ORANJESTAD - Vanmorgen heeft het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba het verzoek voor achttien voorlopige vergunningen aan carnavalsorganisatie SAC afgewezen.

SAC spande de rechtszaak aan tegen Premier Mike Eman (AVP), nadat hij de vergunningsaanvragen allen afwees.

De reden dat SAC geen vergunningen kreeg is gebaseerd op verschillende punten. In een afwijzingsbrief werden de redenen opgesomd.

 

Korte samenvatting van de zaak:
 
De Minister van Algemene Zaken (minister-president), zijnde de verweerder in deze zaak, heeft een 18-tal aanvragen van SAC tot verlening van vergunning op grond van de Algemene Politieverordening voor het organiseren van evenementen in de periode van 3 januari 2015 tot en met 17 februari 2015 in het kader van de jaarlijkse viering van het Arubaanse carnaval, afwijzend beslist.
 
Daartegen heeft SAC bezwaar aangetekend en het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. De door SAC verzochte voorziening beoogt dat SAC door verweerder, hangende de bodemprocedure, dient te worden behandeld als ware zij in het bezit van de door haar verlangende vergunningen.
 
De verweerder heeft daartegen gemotiveerd verweer gevoerd dat door de Lar-rechter is overgenomen.
 
Zo overweegt de Lar-rechter in r.o.2.10.2 dat SAC uit het feit dat zij gedurende 48 jaar vergunning heeft gekregen niet het vertrouwen kon ontlenen dat zij voor het jaar 2015 alweer een vergunning(en) zou krijgen.
 
Voorts overweegt de Lar-rechter in r.o. 2.10.3 dat de Minister van Algemene Zaken bij de belangenafweging groot gewicht heeft mogen toekennen aan de culturele, sociaaleconomische belangen, gediend met het organiseren van een kwalitatief hoogwaardig carnaval; zulks ondanks het feit dat ingevolge de Algemene Politieverordening slechts afwijzend kan worden beslist op een vergunningsaanvraag op grond van redenen ontleend aan de openbare orde, veiligheid en reinheid (zie r.o. 2.6).
 
De Lar-rechter concludeert dat er geen grond bestaat voor het treffen van de door SAC verzochte voorziening en wijst haar verzoeken af.

De zaak betreft een Lar-procedure, wat inhoudt dat er niet in hoger beroep wordt gegaan. Dit gebeurt alleen als er bijvoorbeeld juridische fouten zijn gemaakt. De enige hoop van SAC is nog de bezwaaradviescommissie die op 16 december kijkt naar het ingediende bezwaar. 

 
 
In deze procedure hebben advocaten Winfried Kloes en Lucy Peterson van advocatenkantoor Kloes Kock & Partners de minister-president bijgestaan. SAC werd vertegenwoordigd door advocaten Darin Crouch en Jonathan Steward van advocatenkantoor Ecury & Partners op Aruba.
 
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.