Drie agenten de cel in voor bedreigen burger

ORANJESTAD — Drie politieagenten zijn vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van één tot anderhalf jaar. De rechter ziet overtuigend bewezen dat zij twee burgers hebben bedreigd met een vuurwapen en daarbij ongevraagd een huis zijn binnengedrongen.
 
“Jullie hebben geen respect getoond voor het justitieel systeem en het vertrouwen ernstig beschaamd”, aldus de rechter in Eerste Aanleg.
 
Het gaat om de 25-jarige Elaine L., de 31-jarige Ronald P. en zijn echtgenoot Roselynn A. Respectievelijk legde de rechter hen vanmorgen zestien maanden, anderhalf jaar en één jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. Daarnaast worden zowel Elaine L. als Ronald P. vijf jaar uit hun ambt gezet. Roselynn A. mag de komende drie jaar niet meer als politieagent werken. Ook kent de rechter de benadeelde partij een immateriële schadevergoeding van 5000 florin toe.
 
Eisen
 
De rechter gaat met het opleggen van deze straf grotendeels mee met de eis van de officier van justitie. Alleen Roselynn A. komt er iets beter vanaf. Het Openbaar Ministerie (OM) had 14 maanden straf geëist, maar volgens de rechter speelde Roselynn een ‘geringe’ rol in de uitvoering van het misdrijf. De kinderen van het veroordeelde echtpaar worden in deze zaak wellicht nog wel het hardst gestraft. Hun beide ouders zitten op korte termijn in het gevang. Het jongste kind is nog geen acht maanden.
 
Obsessie
 
Ondanks dat Elaine L. nog een schoon strafblad heeft, vindt de rechter een flinke gevangenisstraf voor haar toch gerechtvaardigd. “Je hebt je obsessief bezig gehouden met je gestolen motor. In je strijd om de motor terug te krijgen, heb je meerdere collega’s meegesleept in criminele activiteiten. Naar mijn mening ben je het ambt politie onwaardig.” De jonge vrouw hoort haar vonnis vanochtend gelaten aan. Tijdens de inhoudelijke behandeling kwam naar voren dat het verhaal inderdaad is begonnen bij haar in 2013 gestolen motor. Elaine L. was boos toen ze erachter kwam dat haar vervoersmiddel niet meer op de plek stond waar hij hoorde te staan. Heel boos zelfs. Ze zette alles op alles om haar voertuig terug te vinden en vroeg hierbij hulp aan zowel vrienden als collega’s. Dit wordt bevestigd door meerdere getuigen die aangeven haar te hebben geholpen met die zoektocht. Toen zij via een kennis te horen kreeg dat de motor zou zijn gestolen door ene W., een goede bekende van politie en justitie, besloot zij dit spoor te volgen. Algauw werd een huisadres in Sabana Basora genoemd waar de motor verborgen zou zijn. Op dat moment verschenen haar collega-politieagenten Ronald P. en Roselynn A. ten tonele. Volgens hun verklaring aan de Landsrecherche vroeg Elaine L. hen om haar bij te staan wanneer zij de motor op zou gaan ophalen. Gezamenlijk reden zij op 16 maart 2013 naar het huis in San Nicolas.
 
Getrokken wapen
 
Op de bewuste avond liepen drie agenten met een getrokken wapen het erf op van een woning waar op dat moment twee van niets wetende mannen met elkaar zaten te praten. Terwijl Elaine L. en Ronald P. met een vuurwapen en zaklamp op hem afgingen, liep Roselynn A. naar de achterkant van het huis om te kijken of de motor wellicht daar geparkeerd stond. In de tussentijd sommeerde Ronald P. één van de twee slachtoffers om de deur open te maken. Eenmaal binnen zette hij de kolf van zijn dienstwapen op het hoofd van de bewoner, terwijl zijn collega Elaine L. het huis doorzocht. De motor werd niet gevonden.
 
Politiepatrouille
 
Omdat de drie agenten de motor niet konden vinden, stapten zij in de auto. Zij lieten twee zeer aangeslagen slachtoffers achter. Opvallend is dat enkele minuten na het incident een politiepatrouille verscheen. Voor het OM is dat genoeg reden om aan te nemen dat de collega’s van de drie wetsovertreders stand-by stonden. In een later politieverhoor geven beide patrouillerende agenten dat toe: “Op verzoek van de verdachten waren we daar aanwezig.”
 
Valse politierapporten
 
Maar daartoe blijft de rol van de collega-agenten niet beperkt. Want in een politierapport dat de patrouillerende agenten even na het incident over de situatie schreven, werd gerommeld. Zo maakte één van de patrouillerende agenten een foto van het opgemaakte rapport en stuurde dit vervolgens naar Elaine L. Zij vraagt haar collega vervolgens om de persoonsomschrijvingen van haar en haar twee handlangers Ronald P. en Roselynn A. weg te halen en ook het merk van de auto te wissen. Dat hij het rapport vervalst heeft, dat geeft de patrouillerende agent toe tijdens een verhoor.
 
Mishandeling burger
 
Omdat Ronald P. voorwaardelijk vrij was op het moment dat het misdrijf in maart 2013 plaatsvond, moet hij bovenop zijn straf van anderhalf jaar, nog eens 40 dagen extra de gevangenis in. Hij werd namelijk al eerder veroordeeld voor mishandeling van een arrestant en vervalsing van het aanhoudingsproces-verbaal. De arrestant brak hierbij een rib en een been. Volgens de hardhandige agent verzette de arrestant zich, maar camerabeelden laten zien dat dit niet het geval was en dat het extreme geweld dus niet nodig was. Ronald P. kreeg toen 46 dagen waarvan 40 dagen voorwaardelijk. Ook kreeg hij voorwaardelijk ontslag.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.