Wernet verliest zaak tegen benoeming nieuwe korpschef

WILLEMSTAD — Verzoeken van voormalig korpschef Marlon Wernet aan een ambtenarenrechter om de benoeming van Mauricio Sambo als de nieuwe chef van het Korps Politie Curaçao op te schorten, zijn door plaatsvervangend ambtenarenrechter H. Vermeulen niet-ontvankelijk verklaard en afgewezen.
 
Deze beslissing werd afgelopen donderdag uitgesproken.
 
Wernet heeft op 2 december vorig jaar een verzoekschrift tot het treffen van een voorziening bij voorraad ingediend bij het Gerecht. Hij heeft verder op 8 december vorig jaar, ter accentuering van het spoedeisend belang, een e-mail gestuurd naar de coördinerend rechter in ambtenarenzaken. Daarnaast heeft hij op 9 januari dit jaar andermaal een verzoekschrift – gedateerd 8 januari 2015 – ter griffie van het Gerecht ingediend, tot het zeer spoedig nemen van een beslissing bij voorraad.
 
 
Verzoeken
 
In zijn verzoekschrift van 2 december verzocht Wernet het Gerecht te bepalen dat het bij wijze van voorlopige voorziening aan de regering en de Justitieminister (de verweerders) wordt verboden over te gaan tot openstelling van de functie van korpschef, en dat de door verweerders eventueel voorgenomen op te starten sollicitatieprocedure tot benoeming van een kandidaat in genoemde functie wordt opgeschort. Ook verzocht hij het Gerecht in datzelfde verzoekschrift (subsidiair) te bepalen dat de werking van het aangevallen ontslagbesluit wordt opgeschort. Verder verzocht Wernet in zijn verzoekschrift van 8 januari het Gerecht om, bij wijze van voorlopige voorziening, de werking van de beslissing tot benoeming van Sambo als korpschef op te schorten.
 
Deze verzoeken werden ter zitting van 6 februari behandeld in het gerechtsgebouw in Punda en op de plaats waar de fungerend ambtenarenrechter aanwezig was, in het gerechtsgebouw van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht, waarbij alle betrokkenen elkaar konden zien en horen door middel van een video- en hoorverbinding. Dit omdat de voor 17 december geplande zitting voor de behandeling van het verzoek van 2 december verdaagd moest worden, omdat er geen ambtenarenrechter beschikbaar was.
 
 
Beoordeling
 
Op het verzoek van 2 december oordeelde rechter Vermeulen dat er geen sprake (meer) is van de openstelling van de vacature van korpschef noch van het opstarten van een sollicitatieprocedure. “Er is immers inmiddels een nieuwe korpschef benoemd en geïnstalleerd.” Ook het subsidiaire verzoek kan naar het oordeel van Vermeulen geen doel treffen. De rechter haalde hierbij het vonnis aan van 27 november vorig jaar, waarin staat dat het Gerecht geen aanleiding ziet om bij wijze van voorlopige voorziening de werking van het ontslagbesluit op te schorten. Dit verzoek werd dus afgewezen.
 
Verder merkte de rechter op dat Wernet zijn functie niet is kwijtgeraakt door de benoeming van Sambo, maar dat dat het gevolg was van het ontslag, waartegen reeds een beroep aanhangig is en in welk verband het Gerecht een verzoek van Wernet om een beslissing bij voorraad ook al heeft afgewezen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.